Evenimentul Zilei > Politica > România, țara tuturor posibilităților. Fără certificate verzi, consilierii locali au inventat „votul la geam” FOTO
România, țara tuturor posibilităților. Fără certificate verzi, consilierii locali au inventat „votul la geam” FOTO

România, țara tuturor posibilităților. Fără certificate verzi, consilierii locali au inventat „votul la geam” FOTO

Noutate în lumea politică! Consilierii locali din Bârlad au inventat votul la geam. Această idee le-a venit ca o soluție cu privire la noile reguli impuse de autorități. Persoanele fără certificat verde nu au voie să intre în instituție, așa că votul s-a desfășurat la geam pentru aceștia.

Începând de luni, 25 octombrie, autoritățile au reintrodus o serie de măsuri cu privire la scăderea ratei de infectare cu COVID-19. Noile reglementări includ și accesul în instituții doar pe baza certificatului verde sau a unui test PCR negativ, efectuat în ultimele 48 de ore. Românii sunt totuși inventivi, așa că au găsit și o altă soluție pentru a-și face treaba. Imaginile surprinse la Bârlad au făcut înconjurul internetului.

Consilierii locali nevaccinați din Bârlad nu lasă responsabilitățile deoparte, așa că au inventat votul la geam. Pentru cei care nu au putut prezenta un certificat verde, o urnă a fost scoasă la geamul instituției, iar consilierii au introdus bilețele cu opțiunea exprimată.

Consilierii au participat la ședința de consiliu desfășurată online, iar la sfârșitul acesteia, ar fi trebuit să se prezinte la instituție pentru vot. Cei care au putut prezenta un certificat verde au rezolvat imediat problema, însă cei nevaccinați au avut nevoie de o soluție de moment. O urmă a fost dusă la geamul Consiliului Municipal Bârlad, iar rând pe rând, consilierii cu masca la gură și-au depus votul prin bilețele.

Toată scena a fost văzută ca un exces de zel de către reprezentanții Prefecturii Vaslui. Aceștia nu înțeleg de ce edilul și Consiliul Local au recurs la această metodă, mai ales având în vedere că, în acest moment, nu există obligativitatea certificatului verde în rândul angajaților.

Pentru a-și motiva declarațiile, prefectul a oferit și un exemplu. Acesta susține că în Consiliile locale este exact aceeași situație ca și în Parlament, unde toți participă la ședințe, fără niciun fel de excepție. Se pare că personalul de la Consiliul Municipal Bârlad nu a înțeles exact ce presupun noile măsuri, însă au vrut să fie precauți. Imaginile cu aceștia votând la geamul instituției au ajuns virale și fac acum înconjurul internetului. Partea bună din această poveste este că și-au făcut treaba, în ciuda restricțiilor.