Evenimentul Zilei > Actualitate > Toată țara plânge. A murit, dar o să rămână în istorie! Era cunoscut în toată lumea
Toată țara plânge. A murit, dar o să rămână în istorie! Era cunoscut în toată lumea

Toată țara plânge. A murit, dar o să rămână în istorie! Era cunoscut în toată lumea

Lumea artistică internațională a suferit o nouă pierdere imensă după ce cunoscutul poet Nathan Zach a murit.

Era unul dintre figurile cunoscute nu doar ale țării, ci și ale lumii. Cunoscutul poet israelian Nathan Zach, recompensat cu numeroase premii naţionale şi internaţionale, a murit la vârsta de 89 de ani, a confirmat vineri spitalul Sheba, din apropierea capitalei Tel Aviv, informează DPA.

Potrivit unei declaraţii a ministrului culturii, Hili Tropper, pentru Channel 12, Zach a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi ai ţării, iar influenţa sa asupra scenei culturale israeliene se va resimţi timp de generaţii.

Preşedintele Reuven Rivlin şi ministrul apărării Benny Gantz i-au adus un omagiu poetului pe Twitter.

Zach s-a născut la Berlin, însă familia sa a emigrat în Israel la mijlocul anilor 1930, scrie Agerpres.

Și România a pierdut un mare poet recent

Marele poet Lucian Mănăilescu, potrivit presei buzoiene s-a stins din viață după o luptă lungă cu o boală incurabilă.

Marele poet s-a născut la Nehoiu şi a absolvit al Școala Sanitară Buzău. În 2011 și-a luat licența în Istorie şi fost asistent medical principal de epidemiologie la C.S.A. Buzău.

De asemenea, Lucian Mănăilescu a fost un apreciat redactor de carte şi redactor-șef la numeroase publicații locale precum Viaţa Buzăului, Muntenia (1990-1992), Jurnalul de Buzău (1992-1993), Informaţia Buzăului (1993), Fereastra şi Mizil (2007- 2016). „Săru’ mâna, mamă și tată / Eu plec să-nvăț cititul / și socotitul, și muritul…”, este un pasaj din poezia „Plecarea din copilărie”, care a fost scrisă de poet.

Conform sursei citate, „scrisul poeziei profunde i-a adus un loc aparte în galeria scriitorilor români contemporani”. Cel care la 11 noiembrie ar fi împlinit 69 de ani a fost Membru al Uniunii Scriitorilor din România încă din 2006.

Și Uniunea Scriitorilor din România și-a exprimat regretul pentru marea pierdere.

Pentru cultura buzoiană și națională, acesta a reprezentat o personalitate distinctă şi incotestabilă. Spiritul său creator l-a ajutat de-a lungul timpului să fie un organizator foarte activ al multor evenimente culturale. În biografia de pe pagina USR Brașov, poetul a dezvăluit că a debutat cu poezie în România literară.