Evenimentul Zilei > Social > Uită ce știai de Mihai Eminescu. Descoperiri recente despre marele poet
Uită ce știai de Mihai Eminescu. Descoperiri recente despre marele poet

Uită ce știai de Mihai Eminescu. Descoperiri recente despre marele poet

Descoperire mormântului lui Vasile Eminovici, bunicul lui Eminescu, arată o serie de lucruri mai puţin cunoscute despre originea marelui poet.

Despre Mihai Eminescu şi familia acestuia se cunosc foarte multe lucruri, însă, în realitate sunt  extrem de multe aspecte din viaţa necunoscute sau interpretabile. Iar cea mai bună dovadă în acest sens este o descoperire  făcută de un grup de cercetători de la Memorialul Ipoteşti şi de oameni de cultură din judeţul Botoşani.

Un grup de experţi au găsit în satul sucevean Călineştii lui Cuparencu o verigă considerată pierdută din lunga genealogie a poetului Mihai Eminescu. Este vorba despre mormântul bunicului patern, un personaj puţin cunoscut, dar care poate schimba multe dintre stereotipurile ataşate poetului. Printre altele, spun specialiştii, Eminescu nu a fost moldovean get-beget, aşa cuum s-a crezut, ci din contră ar fi avut origini transilvănene, poloneze şi chiar ruseşti.

Descoperirea a fost pur şi simplu întâmplătoare

Descoperire impresionantă la Botoșani. Eminescu avea origini transilvănene, poloneze şi posibil ruseşti

Mormântul lui Vasile Eminovici este străjuit de o cruce de piatră (foto), cu motive sculptate, dar şi o inscripţie în chirilică ce atestă clar că acolo se odihneşte „robul lui Dumnezeu, Vasile Eminovici”.

Inscripţia de pe cruce atestă, printre altele, şi meseria pe care a avut-o Vasile Eminovici, şi anume capelan, adică dascăl şi conducător al corului bisericesc. Specialiştii spun însă că Vasile Eminovici a fost şi învăţător în sat.

De unde se trage bunicul lui Eminescu

Vasile Eminovici se trăgea din Blaj şi a ajuns în Bucovina abia la începutul secolului al XIX-lea. „Eminovicii veneau din Transilvania, din oraşul Blaj. Aceasta este ultima versiune şi cea mai argumentată. Iar dacă deschidem dicţionarele geografice din 1908, aflăm că acest sat, Călineştii lui Cuparencu, a fost populat cu locuitori din Transilvania. Şi astfel se confirmă şi cu această constatare din dicţionar că ar fi venit din Transilvania, de la Blaj, unde făcuse şi şcoala”, spune Ala Sainenco.

Din cauza numelui se presupune că „Iminovicii” de la Blaj aveau, cel mai probabil, origini sârbeşti sau poloneze

Reputatul critic literar şi cercetător George Călinescu era convins că Eminescu, după mamă, Raluca Iuraşcu de la Joldeşti, era rus. „După mamă, Eminescu pare, însă, indiscutabil, rus. Căci moşul acesteia era un muscal, de nu cumva cazac, anume Alexa Potlov, fugit din Rusia pentru pricini politice şi aşezat pe malul Siretului, în apropiere de satul Sarafineşti, unde, în straie ţărăneşti şi sub numele de Donţu, se îndeletnicea cu prisaca”, scria acesta în ”Viaţa lui Eminescu”.

Pe lângă origini transilvănene şi presupus sârbeşti sau ruseşti, Eminescu avea cert şi origini bucovinene

Originile bucovinene le avea prin bunica sa din partea mamei, Paraschiva Brihuescu, căsătorită cu Vasile Iuraşcu, moşierul din Joldeşti, cel despre care se presupune că avea origine rusească. Bunica maternă a lui Eminescu era originară din Băneşti, judeţul Suceava, informează publika.md.