Evenimentul Zilei > Politica > Termenul-limită anunțat de oficiali pentru a reveni la normalitate. Cîțu: Trebuie să ajungem la 5 milioane de vaccinați
Termenul-limită anunțat de oficiali pentru a reveni la normalitate. Cîțu: Trebuie să ajungem la 5 milioane de vaccinați

Termenul-limită anunțat de oficiali pentru a reveni la normalitate. Cîțu: Trebuie să ajungem la 5 milioane de vaccinați

Comitetul interministerial pentru revenirea României la normalitate are joi o întâlnire decisivă. în vederea discutării măsurilor prin care putem spera la o viață la fel ca înainte.

Update: Potrivit Digi 24, condiția pentru ca lucrurile să revină la normal de la 1 iunie este ca în total să fie vaccinați 5 milioane de români până la această dată.

Știrea inițială: Comitetul se reuneşte joi, începând cu ora 16:00, potrivit News.ro. Este condus de premierul Florin Cîțu, ca preşedinte, şi de secretarul general al Guvernului, ca vicepreşedinte. În exercitarea atribuţiilor sale, Comitetul emite instrucţiuni de implementare şi elaborează rapoarte şi analize specifice.

Ce instituții fac parte din comitet

Din acest comitet fac parte Ministerul Finanţelor, Minsterul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Justiţiei, Ministerul Apărării, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Cercetării, Ministerul Culturii, Ministerul Tineretului şi Sportului, Secretariatul General al Guvernului, CNCAV, DSU şi INSP. Ministerele sunt reprezentate la nivel de ministru sau secretar de stat desemnat, în cazul în care şedinţele Comitetului sunt prezidate de vicepreşedinte, iar celelalte instituţii de conducătorii lor.

La lucrările Comitetului pot participa, ca invitaţi, instituţii publice cu atribuţii şi competenţe în gestionarea pandemiei de COVID-19, respectiv în desfăşurarea pregătirilor pentru revenirea la normalitate, începând cu 1 iunie, dar şi structuri asociative ale administraţiei publice.

„Comitetul are ca scop stabilirea, coordonarea şi monitorizarea aplicării măsurilor pentru pregătirea revenirii României la normalitate de la 1 iunie 2021, în contextul pandemiei de COVID-19„, prevede decizia de înfiinţare publicată în Monitorul Oficial.

Președinte: „Există o singură cale de ieșire din pandemie și asta e vaccinarea”

Astfel, Comitetul are ca atribuţii: stabilirea domeniilor de intervenţie şi a coordonatorilor acestora, stabilirea acţiunilor prioritare şi a măsurilor specifice, la propunerea ministerelor sau a instituţiilor competente, stabilirea calendarului de implementare, precum şi monitorizarea şi evaluarea îndeplinirii atribuţiilor. Şedinţele Comitetului au loc săptămânal sau ori de câte ori este considerat necesar.

Președintele Iohannis a declarat, miercuri, că nu restricțiile înlătură pandemia, ci doar vaccinarea în masă va permite românilor să iasă din pandemie, iar la vară să poată merge în concedii, la concerte, la teatru. Președintele a vizitat, miercuri, centrul mobil de vaccinare de la Afumați. Klaus Iohannis s-a declarat „foarte mulțumit de cum a decurs campania de vaccinare de până acum”, dar a subliniat că „există o singură cale de ieșire din pandemie și asta e vaccinarea”.