Terifiantul experiment sovietic. Creaturile cu două capete ale savantului Vladimir Demikhov. GALERIE FOTO şi VIDEO

Terifiantul experiment sovietic. Creaturile cu două capete ale savantului Vladimir Demikhov. GALERIE FOTO şi VIDEO

Deşi a creat prima inimă artificială a omenirii, a realizat primul transplant de inimă, de plămâni şi ficat, chirurgul sovietic Vladimir Demikhov, părintele transplantului modern de organe, a rămas în memoria colectivă drept savantul nebun care a creat câinii cu două capete. Cele 19 creaturi terifiante ale lui Demikhov nu numai că au supravieţuit complicatei intervenţii chirurgicale, ci au şi trăit o vreme, hrănindu-se, mişcându-se, comportându-se relativ normal.

Reporterii revistei americane Life Magazine au petrecut întreaga vară a lui 1959 în compania lui  Vladimir Demikhov, încercând să înţeleagă şi să surprindă cât mai multe aspecte ale muncii acestuia. Chiar şi acum, după atâtea decenii, înfricoşătoarele experimente ale sovieticului par să aparţină mai degrabă zonei science fiction, decât realităţii.  Fotografiile realizate atunci de Life Magazine sunt şi astăzi cutremurătoare.

Munca lui Demikhov a fost însă una de pionierat. Fără cercetările lui, transplantul de organe şi chirurgia coronariană nu ar fi atins nivelul de astăzi, spun specialiştii.

Chiar dacă a murit ca un anoniom în 1998, munca lui şi rezultatele acesteia erau binecunoscute de alţi colegi de breaslă. Christiaan Neethling Barnard, chirurgul cardian sud-african care a realizat în 1967, cu succes, primul transplant de inimă de la om la om, îi purta un profund respect: “Am spus-o mereu şi o repet că dacă a există un tată al transplanturilor de inimă şi plămâni atunci Demikhov este acela”. El vizitase de cel puţin două ori laboratoarele sovieticului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primele experimente notabile fuseseră realizat de Demikhov în anii 1940, când practic a mutat organele vitale de la un câine la altul. Savantul sovietic nota apoi cu rigurozitate reacţiile şi durata de supravieţuire a animalelor. Cele mai multe nu trăiau însă mai mult de câteva zile.

La scurt timp a reuşit să obţină o creatură vie prin transplantarea unui cap pe trupul unui alt patruped. Ambele creaturi au supravieţuit după ce savantul a reuşit să le “conecteze” la acelaşi sistem circulator. Exprimentele s-au desfăşurat în laboratoarele de reanimare ale Academiei de Ştiinţe Medicale din Ucraina.

Cel mai longeviv dintre exprimentele sale a fost creatura din 1968 obţinută prin “lipirea” capului unui pui de căţel pe gâtul unui câine adult. “Experimentul” a supravieţuit 38 de zile. Câinii pentru aceste experimente proveneau de la adăposturile locale.