Terapia prin alergare. O repriză de zece minute are efecte extraordinare asupra creierului

Terapia prin alergare. O repriză de zece minute are efecte extraordinare asupra creierului sursa foto: wikipedia

Este nevoie de numai zece minute de alergare de intensitate moderată pentru a vă îmbunătăți starea de spirit și pentru stimula activitatea creierului.

Alergarea a adus o creștere a fluxului sanguin în cortexul prefrontal (PFC), partea creierului asociată cu funcțiile executive și cu controlul dispoziției, se arată într-un nou studiu medical.

Pentru o repriză de alergare în ritm moderat nu este nevoie de echipament sau antrenament special, iar beneficiile sunt imense pentru sănătate. S-a demonstrate deja că alergarea prelungește durata de viașă și îmbunătățește activitatea creierului.

„Având în vedere amploarea controlului necesar pentru coordonarea echilibrului, a mișcării și a propulsiei în timpul alergării, este logic să existe o activare neuronală crescută în cortexul prefrontal. Și este normal ca și alte funcții din această regiune să beneficieze de această creștere a resurselor cerebrale”, spune biochimistul Hideaki Soya de la Universitatea Tsukuba din Japonia, coordonator al studiului, după cum relatează publicația Science Alert.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se știe că exercițiile fizice pot stimula sănătatea mentală și fizică în numeroase moduri, dar s-au făcut relative puține cercetări despre beneficiile specifice pe care le aduce alergarea în comparație cu alte activități fizice.

Cercetătorii au decis să se ocupe de acest aspect, având în vedere cât de importantă a fost alergarea pentru evoluția noastră ca specie. Cu atât mai mult cu cât este, de asemenea, o activitate care implică, fizic. întregul corp.

Cercetarea a fost făcută pe 26 de participanți

Cercetarea a fost făcută pe 26 de participanți care au fost testați după perioade de odihnă și după 10 minute de alergare. Testele au măsurat timpii de reacție în procesarea creierului.

După alergare, participanții reacționau mai repede la teste și au raportat că aveau și o stare de spirit mai bună. Acest lucru s-a adăugat la creșterea fluxului sanguin observat în PFC cu ajutorul unei tehnici numite spectroscopie funcțională în infraroșu apropiat (fNIRS).

„Luate împreună, aceste rezultate susțin ipoteza conform căreia o repriză de alergare de intensitate moderată determină îmbunătățirea stării de spirit și îmbunătățește funcția executivă care coincide cu activările subregiunii prefrontale implicate în reglarea stării de spirit”, scriu cercetătorii în lucrarea lor.

Concluziile autorilor studiului

Multe dintre funcțiile PFC sunt unice pentru oameni și nu se regăsesc în creierul altor animale. Astfel cercetătorii sugerează că descoperirile pe care le-au prezentat ar putea ajuta la înțelegerea modului în care am evoluat ca specie.

De asemenea, este o dovadă în plus că nu trebuie neapărat să faci multe exerciții fizice pentru a simți beneficiile acestora. S-a demonstrat anterior că scurte explozii de activitate au îmbunătățit concentrarea mentală, sănătatea inimii și sănătatea metabolică generală.

Dacă sportul poate fi văzut drept o formă de medicină, atunci diferitele tipuri de exerciții fizice pot fi comparate cu medicamentele. Iar acum știm mai multe despre efectele alergării și despre modul în care ar putea fi folosită ca formă de tratament sau terapie.