Telescopul Euclid, primele imagini din cosmos. Harta 3D a cerului. Video

Telescopul Euclid, primele imagini din cosmos. Harta 3D a cerului. Video Sursa:NASA

Telescopul Euclid, cel mai nou observator al Agenţiei Spaţiale Europene, a fost lansat cu succes. Euclid a reușit să surprindă primele imagini ale cosmosului, inclusiv materia întunecată.

Telescopul Euclid a realizat primele imagini din cosmos.  Telescopul spaţial Euclid, conceput pentru a investiga unele dintre cele mai mari mistere ale universului, a reușit să surprindă primele imagini ale cosmosului, inclusiv materia întunecată și energia întunecată, scrie CNN.

Cea mai mare hartă 3D a cerului

Cele două instrumente ale navei spaţiale au realizat imaginile preliminare din etapa de testare, capturând imagini cu stele scăpărătoare care dovedesc că totul la bordul navei este perfect. „După mai bine de 11 ani de proiectare şi dezvoltare a Euclid, este entuziasmant şi foarte emoţionant să vedem aceste prime imagini", a declarat Giuseppe Racca, managerul proiectului Euclid la Agenţia Spaţială Europeană (ESA), într-un comunicat.

„Este şi mai incredibil când ne gândim că vedem aici doar câteva galaxii, produse cu un reglaj minim al sistemului. Euclid, complet calibrat, va observa în cele din urmă miliarde de galaxii pentru a crea cea mai mare hartă 3D a cerului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lansarea proiectului a avut loc pe 1 iulie. După încheierea fazelor pregătitoare, începând din noiembrie 2023, Euclid va trimite în câteva zile un volum de date comparabil cu producţia integrală a telescopului Hubble în cei 33 de ani de viaţă ai acestuia.

Cele două imagini test au fost obţinute de cele două instrumente în timpul deplasării satelitului către Lagrange 2, instrumentele nefiind complet focalizate şi calibrate. Deși nu au utilitate ştiinţifică, demonstrează funcţionarea impecabilă a sistemelor îmbarcate la bordul Euclid.

Performantul telescop Euclid va supraveghea o treime a cerului timp de 6 ani

Euclid, cel mai nou observator al Agenţiei Spaţiale Europene, şi-a petrecut ultima lună de la lansarea sa din 1 iulie călătorind spre punctul său orbital, situat la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.

Telescopul cu diametrul de 1,2 metri va staționa în așa-numitul punct Langrangian Soare-Pământ L2, unde se află şi telescopul spaţial James Webb al NASA, un parteneriat dezvoltat de ESA şi Agenţia Spaţială Canadiană. Euclid va cerceta Pământul pe măsură ce planeta orbitează în jurul Soarelui.

Oamenii de ştiinţă se simt încurajaţi de capacităţile prezentate de imaginile iniţiale ale lui Euclid, care demonstrează că telescopul le-ar putea depăşi aşteptările. „Am încredere deplină că echipa din spatele misiunii va reuşi să folosească Euclid pentru a dezvălui atât de multe despre cei 95% din Univers despre care ştim atât de puţin în prezent”, a declarat directorul general al ESA, Josef Aschbacher, într-un comunicat.

În următoarele două luni, Euclid își va testa şi calibra instrumentele (o cameră pentru lumină vizibilă şi o cameră/spectrometru pentru infraroşu apropiat), apoi va supraveghea aproximativ o treime a cerului în următorii 6 ani.

Euclid va realiza imagini cu 1.5 miliarde de galaxii

Instrumentul vizibil al telescopului, sau VIS, va realiza imagini cu 1,5 miliarde de galaxii. Perspectiva largă a lui Euclid poate înregistra date dintr-o parte a cerului de peste 100 de ori mai mare decât ceea ce poate capta Webb. Calitatea imaginilor telescopului va fi de cel puţin 4 ori mai clară decât cea a imaginilor obţinute în urma studiilor cerului de la sol.

galaxia Cartwheel

Sursa: NASA

Telescopul a fost numit în onoarea lui Euclid din Alexandria, matematician grec care a trăit în jurul anului 300 î.Hr., considerat părintele geometriei. Scopul principal al lui Euclid este observarea misterelor cosmice ale universului, inclusiv materia şi energia întunecate, potrivit CNN.