Evenimentul Zilei > Social > Descoperirea NASA este uluitoare. Telescopul Hubble a captat o galaxie spirală cu un „secret fascinant”. FOTO
Descoperirea NASA este uluitoare. Telescopul Hubble a captat o galaxie spirală cu un „secret fascinant”. FOTO

Descoperirea NASA este uluitoare. Telescopul Hubble a captat o galaxie spirală cu un „secret fascinant”. FOTO

Telescopul spațial Hubble a surprins o imagine a unei galaxii spirale care ascunde o gaură neagră supermasivă în centrul său.
Telescopul spațial Hubble al NASA surprins o imagine a unei galaxii în spirală care ascunde o gaură neagră supermasivă în centrul său. 
Galaxy NGC 3254 este o „galaxie Seyfert”, o colecție de planete și stele definite de centrele lor extrem de active, situate la aproximativ 118 milioane de ani lumină de Pământ.

NGC 3254 arată ca o galaxie în spirală tipică, privită din lateral. Dar are un secret fascinant care se ascunde chiar la vedere – este o galaxie Seyfert. Galaxiile Seyfert au nuclee extraordinar de active, care eliberează la fel de multă energie ca tot restul galaxiei împreună”, explică NASA într-un comunicat.

O nouă gaură neagră în centrul galaxiei spirală

Gaura neagră din centrul galaxiei, cu putere gravitațională imensă, poate atrage gaze, praf, stele și planete. Imaginea a fost captată de Hubble folosind atât lumina vizibilă, cât și cea cu infraroșu.

Deși se presupune că găurile negre, cu vasta lor forță, ar devora pur și simplu tot ce se apropie de elecercetătorii au constatat că acumularea de material eliberează cantități uriașe de radiații, eliberând la rândul lor căldură și lumină.

 (ESA / Hubble și NASA, A. Riess și a)

Oamenii de știință au reunit această imagine folosind un compozit de lumină din diferite părți ale spectrului. Folosind camera WFC3 a telescopului Hubble, oamenii de știință pot fotografia universul în lumină ultravioletă, vizibilă și în infraroșu.

Acest lucru va oferi oamenilor de știință ocazia de a privi înapoi de la 150 la 1 miliard de ani după ce a început timpul – ceva ce le-a fost inaccesibil anterior cu Hubble.

Acest fenomen galactic este relativ neobișnuit, totuși, deoarece galaxiile Seyfert reprezintă doar zece la sută din galaxiile din universul cunoscut.

Imaginea le va oferi oamenilor de știință ocazia de a privi înapoi, la o perioadă de 150 milioane de ani-1 miliard de ani de la nașterea universului

NGC 2336, variant | Edited Hubble Space Telescope image of t… | Flickr

Cu toate acestea, telescopul spațial Hubble nu este lipsit de propria dramă. Recent, NASA a trebuit să repornească nava spațială după o eroare a computerului.

Telescopul de 4,7 miliarde de dolari s-a oprit pe 13 iunie. Computerul principal a încetat să mai primească semnalul „keep-alive” , care este o „strângere de mână” standard (un mod de a stabili o conexiune) între sarcina utilă și computerele principale ale navei spațiale. Acesta va fi înlocuit în curând de telescopul spațial James Webb, pe care NASA îl va trimite pe orbită pe 31 octombrie la bordul unei rachete Ariane 5, scrie finance.yahoo