Evenimentul Zilei > International > Tânăr executat în Arabia Saudită pentru fapte comise ca minor
Tânăr executat în Arabia Saudită pentru fapte comise ca minor

Tânăr executat în Arabia Saudită pentru fapte comise ca minor

Arabia Saudită a executat, marți, un cetățean în vârstă de 26 de ani pentru infracțiuni pe care acesta le-ar fi comis că minor. Familia tânărului Mustafa al-Darwish spune că el a fost torturat în custodie. Mai mult, activiștii pentru drepturile omului susțin că procesul său nu a fost corect.

Al-Darwish a fost găsit vinovat de mai multe acuzații, inclusiv întrevederea cu alții implicați în revolte în 2011 și 2012, „participare la rebeliune armată”, „semănat discordie” și complot pentru uciderea forțelor locale de securitate.

Arestat din 2015

El a fost arestat în 2015 și condamnat la moarte în martie 2018. Până la sfârșitul lunii mai a acestui an, își epuizase opțiunile de apel legal. Activiștii au avertizat că execuția sa este iminentă și depinde doar de semnătura regelui saudit.

Familia sa din Arabia Saudită a declarat că al-Darwish a participat doar la proteste anti-guvernamentale. Al-Darwish este membru al majorității musulmane marginalizate din Arabia Saudită și au existat proteste anti-guvernamentale regulate în regiunea musulmană șiită Qatif. A existat o perioadă de neliniște mai pronunțată între 2011 și 2012, așa-numitele proteste din primăvara arabă măturând Orientul Mijlociu.

Familia lui Al-Darwish a spus că a fost torturat pentru a mărturisi. Ulterior și-a retras mărturisirea. Familia sa spune, de asemenea, că nu au putut să-l contacteze, iar Amnesty International a susținut că nu i s-a oferit un proces echitabil.

Familia a aflat de execuție din mass-media

Familia a spus că nu a fost informată cu privire la execuția de marți și a auzit despre aceasta doar prin intermediul mass-media online.

„În urmă cu șase ani, Mustafa a fost arestat împreună cu doi dintre prietenii săi”, se spunea marți într-o declarație emisă de familia al-Darwish. „Polițiștii l-au eliberat fără acuzație, dar i-au confiscat telefonul. Am aflat mai târziu că pe telefon era o fotografie care i-a jignit. Mai târziu ne-au sunat și i-au spus lui Mustafa să vină să-i ridice telefonul, dar în loc să îl dea înapoi, l-au reținut. el … Cum pot executa un băiat din cauza unei fotografii de pe telefonul său? „

O serie de organizații internaționale pentru drepturile omului, inclusiv Amnesty International, Human Rights Watch și organizația pentru drepturile legale Reprieve din Marea Britanie, au cerut autorităților saudite să nu-l execute pe Al-Darwish din cauza crimelor pe care le-ar fi putut comite ca minor.

Arabia Saudită, lider mondial în pedeapsa capitală

Anul trecut, regele Arabiei Saudite Salman a decretat că infracțiunile comise de minori – adică oricine sub 18 ani – nu vor mai fi pedepsite cu moartea. În schimb, făptuitorul ar fi condamnat la 10 ani de închisoare.

Decretul regal din martie 2020 nu a fost niciodată raportat de mass-media de stat și nici nu a fost publicat în Monitorul Oficial, așa cum ar fi practica normală, scrie gandul.ro.

Din cei 53 de prizonieri care se confruntă în prezent cu posibile condamnări la moarte, patru au fost condamnați pentru infracțiuni comise când erau mai mici de 18 ani.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: