Lumea întreagă e în clocot. Tensiuni nucleare între Arabia Saudită și Iran
- Cristi Buș
- 16 aprilie 2021, 08:41
Într-o declarație a Ministerului saudit de Externe, publicată de agenția oficială de presă SPA, se arată că "Arabia Saudită urmărește cu îngrijorare evoluțiile zilnice din programul nuclear al Iranului, în urma anunțului privind îmbogățirea uraniului la 60%, un nivel inacceptabil pentru un program în scopuri pașnice".
"Nu creșteți tensiunea în zonă"
Potrivit unei știri a Agenției Anatolia, în declarație se lansează un apel Iranului să nu accentueze tensiunea în zonă, să nu afecteze securitatea și stabilitatea regiunii și să se alăture negocierilor privind utilizarea energiei atomice în scopuri pașnice, derulate sub supravegherea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.
"Trebuie ajuns la acorduri care să împiedice Iranul"
În declarație s-a subliniat totodată importanța ajungerii la un acord care să permită o supraveghere din partea comunității internaționale și care să împiedice Iranul să dezvolte forța necesară pentru a se înzestra cu armament nuclear.
"Iranul trebuie să aibă în vedere îngrijorările"
În declarația ministerului saudit de Externe se arată că "Trebuie avute în vedere îngrijorările profunde ale statelor din zonă referitoare la măsurile luate de Iran și care au ca efect creșterea tensiunii și afectarea încrederii și stabilității în regiune".
Scrisoarea Iranului
Acordul nuclear semnat în 2015 de cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate ONU și Germania, împreună cu Iranul, document cunoscut sub numele de Planul Comun Cuprinzător de Acțiune (JCPOA), îi permite Iranului să desfășoare activități de îmbogățire a uraniului până la nivelul de 3,67%.
Numai că adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araghchi, i-a trimis o scrisoare directorului Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Mariano Grossi, în care îl anunță că Iranul va începe activitățile de îmbogățire a uraniului până la nivelul de 60%.
Araghchi a afirmat că vor fi înnoite centrifugele de la centrala nucleară Natanz care au fost afectate în atacul de la 11 aprilie și că vor fi adăugate încă 1.000 de centrifuge, care vor funcționa la o capacitate de 50%.
Traducere: Florin Matei/fmatei/cciulu