Evenimentul Zilei > EVZ Special > Monstrul din Kansas: Execuția primei femei din America, după 70 de ani
Monstrul din Kansas: Execuția primei femei din America, după 70 de ani

Monstrul din Kansas: Execuția primei femei din America, după 70 de ani

După mai bine de zece ani petrecuți pe Culoarul Morții, Lisa Montgomery va fi executată peste mai puțin de două luni.

Montgomery, în vârstă de 51 de ani, se află în închisoare din decembrie 2004, după ce a ucis-o pe Bobbie Jo Stinnett, însărcinată în luna a opta, și i-a smuls bebelușul din burtă.

A fost condamnată pentru răpire și omucidere și condamnată la moarte în 2007, amintește News.com.au.

Montgomery, născută în Melvern, Kansas, a petrecut ani în șir pe Culoarul Morții, avocații săi zbătându-se să obțină circumstanțe atenuante pentru abuzurile pe care ucigașa le-ar fi suferit în copilărie și pentru boala sa mentală severă, ceea ce ar duce la comutarea condamnării la pedeapsă pe viață.

În afară de cazul în care avocații săi pot face apel pentru o amânare a execuției, Montgomery va fi ucisă cu injecție letală pe 8 decembrie în Penitenciarul din Terre Haute, Indiana.

În 2007, o instanță districtuală din Missouri a condamnat-o pe Lisa Montgomery la moarte după ce a găsit-o vinovată de răpire federală încheiată cu omucidere.

Avocatul ei, Kelley Henry, a afirmat că Montgomery merită să trăiască deoarece este bolnavă mental și a suferit abuzuri în copilărie.

„Lisa Montgomery a acceptat de mult întreaga responsabilitate pentru crima ei și nu va mai părăsi niciodată închisoarea”, a spus Henry într-o declarație pentru Reuters.

„Însă severa sa boală mentală și impactul devastator al traumei sale din copilărie fac din executarea ei o injustiție profundă.”

Montgomery a cunoscut-o pe victima sa, Bobbi Jo Stinnett, online, sub pretextul dorinței de a achiziționa un cățel.

Cele două au început să discute pe un forum, Montgomery mințind și afirmând că este gravidă.

Stinnett, de 23 de ani, gravidă în opt luni, a acceptat să o lase pe Montgomery să o viziteze la ea acasă, la Skidmore, Missouri, pentru a-i cumpăra un cățel.

După sosirea sa, Montgomery a sugrumat-o pe Stinnett cu o funie, după care i-a tăiat burta și i-a scos bebelușul.

Mama lui Stinnett și-a descoperit fiica moartă după câteva ore.

Montgomery a fost arestată a doua zi, iar bebelușul, care a supraviețuit printr-un miracol, i-a fost dat partenerului lui Sinnett, Zeb.

Montgomery a scos fătul din burta lui Stinnett pentru a-l face copilul ei, spunându-i soțului ei că a intrat în travaliu și că a născut la o maternitate din apropiere.

La procesul lui Montgomery, din 2007, instanța a aflat că Stinnett era conștientă când bebelușul i-a fost smuls din burtă.

„Singurul lucru bun rezultat din această tragedie este că micuța Victoria este un bebeluș sănătos și s-a întors în familia ei”, a declarat avocatul John F. Wood la vreme respectivă.

Victoria are acum 16 ani și trăiește împreună cu tatăl ei.

Dacă sentința lui Montgomery va fi pusă în aplicare pe 8 decembrie, ea va fi prima femeie executată în aproape 70 de ani.

Departamentul de Justiție a confirmat că aceasta ar fi prima execuție a unei femei din 1953.