Evenimentul Zilei > Actualitate > Sute de copii au renunţat la şcoală
Sute de copii au renunţat la şcoală

Sute de copii au renunţat la şcoală

În judeţul Ialomiţa, sălile de clasă par să se golească pe zi ce trece, deoarece din ce în ce mai mulţi părinţi îşi iau copiii cu ei în străinătate.

Potrivit statisticilor oficiale, în ultimele şase luni, 1.500 de minori au abandonat cursurile pentru a pleca în ţări din vestul Europei, precum Franţa, Italia, Spania şi Marea Britanie.
 
Astfel, din datele furnizate de Serviciul pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor Ialomiţa reiese că au fost eliberate 348 de paşapoarte individuale pentru copiii cu vârste mai mici de 14 ani şi 279 pentru cei cu vârste peste 14 ani. Situaţia este şi mai îngrijorătoare dacă privim statistica minorilor ce au fost incluşi în paşapoartele părinţilor. Din iunie 2007 şi până la începutul lunii februarie, peste 800 de copii au fost înregistraţi în documentele de ieşire din ţară ale unuia dintre părinţi. Cei mai mulţi minori sunt de etnie romă.
 
„Au venit în primul semestru, după care au renunţat la şcoală, fără ca părinţii să ne transmită motivele abandonului şcolar. Sunt peste 160 de cazuri, toţi copii de etnie romă, care n-au mai venit la ore“, explică Steluţa Mitrea, directoarea unei şcoli din Ţăndărei. Clasele rămân goale şi în Bărbuleşti, cea mai mare comunitate rurală de romi din România. Cei mai mulţi romi sunt plecaţi în Marea Britanie şi şi-au luat cu ei şi copiii, deoarece ajutorul de stat pentru fiecare copil poate ajunge la 500 de lire sterline pe lună.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: