Surprize la Curtea de Apel. Ce se întâmplă cu dosarul „10 august”

Surprize la Curtea de Apel. Ce se întâmplă cu dosarul „10 august”

Curtea de Apel București (CAB) a dispus, vineri, redeschiderea anchetei împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, în dosarul „10 august". Magistrații au admis plângerea unui protestatar care ar fi fost agresat și gazat în timpul evenimentelor din 2018.

Ion Crăciuneanu, este bărbatul care a participat la mitingul din 10 august 2018, în Piața Victoriei și căruia CAB i-a acceptat plângerea. El susține că a fost agresat și amenințat de jandarmi, iar o grenadă i-a căzut lângă picior și l-a rănit.

Curtea de Apel București i-a admis, vineri, plângerea împotriva ordonanței DIICOT prin care dosarul „10 august" a fost clasat.

Se reia urmărirea penală împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei

În aceste condiții, procurorii urmează să redeschidă urmărirea penală împotriva foștilor șefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoș, Cătălin Sindile și Laurențiu Cazan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Tribunalul București a decis la data de 2 martie că dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul diasporei din 10 august 2018 rămâne clasat. Decizia este una definitivă.

Instituția a prezentat motivele pentru care judecătoarea de cameră preliminară Daria Isabela Miheț a respins cererea DIICOT, de redeschidere Dosarului 10 august. În motivare, judecătoarea Miheț arată că sunt neîntemeiate argumentele fostei șefe DIICOT, Georgiana Hosu, privind redeschiderea urmăririi penale în acest dosar.

Ce a solicitat acum protestatarul

În plângerea depusă în instanţă, el solicita redeschiderea anchetei faţă de foştii şefi ai Jandarmeriei, Sebastian Cucoş, Cătălin Sindile şi Laurenţiu Cazan, dar şi faţă de colonelul Cătălin Paraschiv, poreclit în presă "Fantoma în alb".

De asemenea, Crăciuneanu solicita deschiderea anchetei şi împotriva unor decidenţi politici, precum Speranţa Cliseru, fost prefect al Capitalei; Carmen Dan, fost ministru de Interne, şi Liviu Dragnea, fost preşedinte al PSD, care ar fi "dispus şi coordonat, direct sau indirect, din punct de vedere operativ, intervenţia forţelor de ordine împotriva participanţilor la protestul din data de 10.08.2018 desfăşurat în Piaţa Victoriei, Bucureşti, precum şi faţă de celelalte persoane care i-au ajutat să săvârşească astfel de fapte".

Ministrul Justiţiei nu a fost de acord cu decizia Tribunalului București

„Este foarte important să aşteptăm motivarea încheierii de la Tribunalului Bucureşti. Solicitarea mea pentru toată lumea, pentru public, pentru cei care au formulat aceaste plângeri, este să avem răbdare, să vedem motivarea, din care vor decurge multe răspunsuri.

Cert este că nu s-a pus punct acestui dosar. Din acea cercetare s-a disjuns o parte către Secţia Parchetelor Militare. Va trebui să continue ancheta în principal cu privire la acţiunile jandarmilor. Mai există în dosar şi aspecte referitoare la alte persoane civile care deţineau funcţii. Nici cu privire la ele nu există o decizie finală.

Ordonanţa de clasare face încă obiectul unui dosar aflat pe rolul instanţelor de judecată. Teoretic, este posibil orice”, a declarat Stelian Ion, într-o conferinţă de presă la sediul Ministerului Justiției, scrie Antena3.