Capăt de drum pentru drapelele maghiare din Primăria Odorheiu Secuiesc. Sentință la CAB

Capăt de drum pentru drapelele maghiare din Primăria Odorheiu Secuiesc. Sentință la CABSursa foto: Arhiva EVZ

Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat miercuri cu privire la drapele maghiare care erau expuse în primăria oraşului Odorheiu Secuiesc.

Potrivit sentinţei definitive a Curții de Apel Bucureşti,  pronunţată miercuri, toate drapelele maghiare care se regăsesc în clădirea primăriei din Odorheiu Secuiesc trebuie îndepărtate.
Îndepărtarea drapelelor a fost iniţiată de Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), care are drept scop apărarea drepturile românilor din Secuime, în acest sens intentând de-a lungul timpului numeroase procese împotriva inscripţiilor şi simbolurilor maghiare afișate de instituții oficiale ale statului român.

Curtea de Apel Bucureşti, sentință definitivă cu privire la drapelele maghiare din clădirea primăriei din Odorheiu Secuiesc

În luna iunie a anului trecut, în calitate de primă instanţă, Tribunalul Bucureşti a decis că drapelele reprezintă un simbol al Ungariei şi a dispus înlăturarea acestora. A doua instanţă, Curtea de Apel Bucureşti a considerat că apelul primarului Árpád Gálfi este nefondat, motiv pentru care l-a respi
ns şi a confirmat sentinţa iniţială. În plus, a dispus ca primarul să plătească reclamantului suma de 4000 de lei, reprezentând onorariul avocatului.

Cum a justificat primarul în instanţă gestul său

În decursul procesului, reprezentanţii primarului au susţinut că drapelele în culorile verde-roşu-alb sunt cadouri primite din partea localităţilor înfrăţite cu Odorheiu Secuiesc, fiind arborate în semn de respect, împreună cu drapelele primite de la localităţi înfrăţite, din state ca Polonia sau Slovacia. Potrivit sentinţei judecătoreşti, singurele care trebuie îndepărtare sunt simbolurile maghiare.

În 2019, ADEC a reuşit să obţină, tot prin instanţă, şi îndepărtarea drapelului secuiesc şi a celui al oraşului, de pe faţada Primăriei Odorheiu Secuiesc. Totodată, asociaţia a dat în judecată primăria şi pentru faptul că pe afişul cu zilele oraşului, denumirea evenimentului a fost trecută doar în limba maghiară. Acţiunea din urmă a fost, însă, respinsă - atât de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), cât şi de instanţă.

Din 2018 încoace, primarul din Odorheiu Secuiesc a fost amendat, de către prefectul judeţului Harghita, în fiecare an - pentru folosirea steagurilor maghiare cu ocazia zilei de 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, scrie hirado.hu.