Peste o jumătate de milion de oameni sunt deținuți în închisorile supraaglomerate din Rusia, reprezentând cea mai mare populație carcerală de pe continentul european.

Într-o scrisoare adresată, marți, agențiilor guvernamentale ruse, organizația pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International (cu sediul în Marea Britanie), a declarat că „sunt necesare măsuri urgente” pentru a face față pandemiei Covid-19.

„Supraaglomerarea, ventilația deficitară și facilitățile de îngrijire și igienizare inadecvate” îi expun pe prizonieruu ruși la un risc mai mare de infecție”, a declarat Amnesty, scrie The Moscow Times.

Organizația a avertizat cu privire la „consecințele devastatoare” dacă autoritățile nu protejează populația carcerală vulnerabilă. Potrivit Amnesty International, cel puțin 9000 de persoane din populația carcerală rusă au peste 60 de ani, în timp ce 97.000 își așteaptă încă judecata.

Rusia „ar trebui să ia în considerare de urgență eliberarea” anumitor deținuți și unor persoane aflate în arest provizoriu, a adăugat Amnesty.

La sfârșitul săptămânii trecute, militanți ai drepturilor omului ai comitetului Helsinky din Moscova au lansat o petiție cerând o importantă amnistiere a prizonierilor pentru a „evita o pandemie cu SARS-CoV-2 aproape inevitabilă în închisorile și centrele de detenție” din Rusia.

Până marți, peste 4500 de persoane au semnat petiția.

Tot săptămâna trecută, Human Rights Watch a criticat răspunsul autorităților ruse în fața pandemiei.

Unele țări, inclusiv Iranul și Afganistanul, au decis să elibereze mii de prizonieri pentru a reduce riscul răspândirii unei epidemii cu coronavirus în închisori.