Suntem în debutul valului al treilea al pandemiei. Ce măsuri îl pot ține sub control

Suntem în debutul valului al treilea al pandemiei. Ce măsuri îl pot ține sub control

România a intrat oficial în debutul valului 3 al pandemiei. Toate statisticile o arată. Din fericire, avem la îndemână mai multe resurse și date față de debutul pandemiei.

Debutul valului al treilea al pandemiei. Vedem zilnic o creștere a numărului de infecții cu SARS-CoV-2 depistate și a numărului de cazuri cu acces în terapie intensivă. Clar suntem în derularea acestui val 3, a explicatAndreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Medicul arată că tulpina din Marea Britanie, dominantă în acest al treilea val, este mai contagioasă și mai ușor transmisibilă, mai ales la vârstele mai mici și la tineri, comparativ cu tulpina care a circulat inițial la debutul pandemiei. „Din punct de vedere al formelor clinice, există forme severe și cu aceste tulpini. Dar nu este neapărat o diferență semnificativă față de ce am întâmpinat anterior”, a precizat secretarul de stat.

Secretar de stat: „Dorim foarte mult să operaționalizăm accesul în terapie intensivă”

„Dorim foarte mult să operaționalizăm accesul în terapie intensivă. De exemplu, în prezent există 20 la sută din pacienții din terapie intensivă intubate. Restul încă nu sunt intubați sau nu au suport ventilator. Acolo este foarte important să avem un management corect al admisiei în terapie intensivă”, a declarat secretarul de stat.

În momentul de față, sunt 1.386 de paturi de terapie intensivă COVID, a mai precizat Andreea Moldovan.

Debutul valului al treilea al pandemiei. Cine face antigen teste rapide și cine face teste PCR

În prezent, în România se fac în jur de 30.000 de teste zilnic. Este mai mult decât a fost în perioada anterioară, precizează oficialul. Din 30 decembrie s-au introdus testele de antigen rapide, astfel încât avem și teste PCR și teste rapide. „Dar este important să creștem și mai mult”, a adăugat Andreea Moldovan. Această creștere a capacității de testare se poate face cu testele rapide antigen.

Andreea Moldovan a explicat că o persoană cu simptomatologie are indicație să fie testată cu test antigen rapid. În cazul în care persoana simptomatică are un test antigen rapid pozitiv, se recomandă și efectuarea PCR-ului. Pentru persoanele fără simptomatologie, cu excepția contacților cazurilor pozitive, nu se recomandă test antigen rapid. Sensibilitatea informațiilor oferite de un test antigen la o persoană asimptomatică este relativ scăzută. Ațadar persoanelor asimptomatice li se recomandă în continuare PCR, dacă au indicații de testare, a explicat oficialul din Ministerul Sănătății.

De asemenea, demnitarul a mai anunțat că în curând s-ar putea face teste rapide neplătite sau achitate de pacient la un preț „mai mult decât decent și modic”.

Sursa: Digi24