Sume uriașe de bani trimise de Guvernul lui Viktor Orban către Spațiul Media Transilvan. Rezultatele nu se văd

Sume uriașe de bani trimise de Guvernul lui Viktor Orban către Spațiul Media Transilvan. Rezultatele nu se văd sursa foto. EVZ

Ungaria a livrat o sumă importantă de bani, în ultimii trei ani și jumătate către Spațiul Media Transilvan, fără ca efectele să se vadă concret.

Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a fost finanțată cu uriașa sumă de 20 de milioane de euro în câțiva ani. Banii au fost oferiți de Guvernul maghiar de la Budapesta.

În trei ani și jumătate, asociația a primit 20 de milioane de euro

În ultimii trei ani și jumătate, până la sfârșitul lunii iunie 2021, Asociația pentru Spațiul Media Transilvan a primit de la oficialii din Ungaria granturi în valoare de 7,45 miliarde de forinți, adică aproximativ 20 milioane euro. Datorită acestor fonduri, în câțiva ani asociația, până atunci una aflată într-un total anonimat, s-a metamorfozat și a devenit cel mai mare trust media din presa maghiară din Transilvania. Portofoliul este unul extrem de bogat și variat, conform g4media.

Prin comparație, suma anuală care este livrată de Guvernul din România, minorității maghiare, este tot 5-6 milioane de euro. În anul 2020, asociația a înregistrat venituri de 18,2 milioane de lei, adică 3,6 milioane de euro. Sumă care este obținută doar de marile televiziuni din România. Pe o piață mult mai mare decât cea a comunității maghiare, precizează sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dezvoltarea bate pasul pe loc

Chiar dacă finanțarea a fost una mai mult decât îndestulătoare, nu prea se văd rezultate concrete. „Numărul și salariile jurnaliștilor care lucrează pentru grup nu au crescut în mod spectaculos (de fapt, din cauza pandemiei salariile au fost reduse cu 25% pentru câteva luni în 2020), rețeaua proprie de distribuție a grupului a fost desființată, o serie de ziare locale au fost comasate în cotidianul regional Székelyhon”, mai precizează sursa citată.

De asemenea, „web-ul maghiar transilvănean de secolul XXI, Transilvania 3.0”, despre a cărui dezvoltare se vorbea în anul 2018, nu s-a materializat. Așadar, dezvoltarea digitală promisă nu s-a produs. „Această perioadă a încetinit dezvoltările, dar lucrăm pentru a le revigora. Vom continua să ne dezvoltăm, să ne extindem și să creștem, nu am renunțat la aceste lucruri”, a explicat președintele Asociației, László Árpád Mohácsi.