Țânțarii au fost eliberați în șase locuri din Florida Keys pentru a combate populațiile de țânțari invazivi care transmit boli. Ținta sunt țânțari Aedes aegypti care sunt responsabili practic pentru „toate bolile care se transmit de la țânțari la oameni”, susține compania.

Experimentul este făcut în colaborare cu Florida Keys Mosquito Control District (FKMCD) și a fost aprobat de Agenția SUA pentru Protecția Mediului (EPA), Departamentul de Agricultură și Servicii pentru Consumatori din Florida (FDACS), Centrele SUA pentru Control și Prevenire a Bolilor, și un consiliu consultativ independent.

Dacă experimentul reușește, vor fi eliberate 20 de milioane de astfel de insecte

În următoarele 12 săptămâni, se așteaptă să fie eliberați mai puțin de 12.000 de țânțari modificați genetic în fiecare săptămână, timp de aproximativ 12 săptămâni. Site-urile de comparație netratate vor fi monitorizate cu capcane pentru țânțari pe Key Colony Beach, Little Torch Key și Summerland Key. Dacă experimentul va avea succes, aproximativ 20 de milioane de țânțari modificați genetic vor fi eliberați în cursul acestui an.

„Am început cu adevărat să analizăm acest lucru acum aproximativ un deceniu, pentru că ne aflam în mijlocul unui focar de febră dengue aici, în Florida Keys”, a declarat directorul executiv al FKMCD, Andrea Leal, în timpul unei conferințe de presă. „Așadar, suntem foarte încântați să mergem mai departe cu acest parteneriat, lucrând atât cu Oxitec, compania finanțată de Bill Gates ,cât și cu membrii comunității.”

Sunt și localnici care spun că nu au fost consultați

Insectele eliberate de firma de biotehnologie sunt toate masculi, așadar nu înțeapă oamenii. Cercetătorii se așteaptă ca țânțarii modificați genetic să se împerecheze cu țânțarii femele care amenință sănătatea oamenilor. În acest fel, țănțarii modificați le vor transmite o genă letală, care va face ca âînțarii femele să moară înainte de a ajunge la maturitate.

Astfel de experimente au mai avut loc în țări precum Malaezia, Brazilia, Insulele Cayman și Panama, iar rezulatatele par să fi fost încurajatoare. Compania susține că în regiunile respective populațiile de țânțari au scăzut cu până la 90%.

Proiectul s-a confruntat cu reacții adverse din partea locuitorilor, care spun că nu a fost solicitat acordul lor pentru acest experiment, scrie TheEpochTimes.