Controversata lege din Ungaria, care interzice promovarea LGBTQ+, ar putea să fie adoptată și în România

Controversata lege din Ungaria, care interzice promovarea LGBTQ+, ar putea să fie adoptată și în România sursă: arhivă EvZ

Un deputat român vrea să introducă un proiect de lege care seamănă cu mult mediatizatul act adoptat de Parlamentul din Ungaria, în privința promovării LGBTQ+.

Zakarias Zoltan, lider al Partidului Popular Maghiar din Transilvania și deputat al României pe listele UDMR, a anunțat că va depune la Parlament un proiect de lege „pentru protecția copilului”. Foarte asemănător cu legea ungară care interzice promovarea LGBTQ+ și a ideologiei de gen în rândul minorilor.

Proiect de lege depus în Parlamentul României

Istvan Csomortanyi, președintele PPMT, a făcut acest anunț, iar inițiativa este sprijinită și de Partidul Civic Maghiar.

În Ungaria, legea care a stârnit un scandal european, a interzis promovarea LGBTQ+ și a ideologiei de gen în programa școlară, dar și în emisiunile TV destinate minorilor, care nu mai pot fi expuși materialelor pornografice. Deși permite educația sexuală, actul normativ prevede stabilirea unor grupuri cărora să li se dea undă verde să predea astfel de sesiuni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea cu pricina a fost criticată în termeni duri de Comisia Europeană și de organizațiile neguvernamentale progresiste, fiind totodată subiectul unui clinci între administrația conservatoare de la Budapesta și autoritățile locale din Munchen cu ocazia Campionatului European disputat în această vară. Premierul Viktor Orban a refuzat să mai meargă în capitala Bavariei, la confruntarea dintre Germania și Ungaria.

Ce poziție avea premierul Viktor Orban

„Parlamentul European și Comisia Europeană vor să lăsăm activiștii și organizațiile LGBTQ în grădinițe și școli. Ungaria nu dorește asta. Aici, birocrații de la Bruxelles nu au nicio treabă, indiferent ce vor face nu vom lăsa activiștii LGBTQ printre copiii noștri”, afirma Viktor Orban.

Ungurii vor să organizeze un referendum pe tema legii respective, urmând ca votul să se desfășoare undeva până la jumătatea anului 2022. Cele cinci întrebări ar suna astfel:

- Susțineți de acord că minorii ar trebui să întâlnească fără acordul părinților conținut educațional sexual care arată diferite orientări sexuale? - Sunteți de acord că procedurile de schimbare a sexului ar trebui să fie promovate în rândul copiilor?; - Sunteți de acord că astfel de proceduri ar trebui să fie disponibile pentru copii?; - Sunteți de acord că programele media care influențează dezvoltarea copiilor ar trebui să fie difuzate fără restricții?; - Sunteți de acord că programele media care portretizează schimbarea de sex ar trebui să fie disponibile pentru copii?