Fisuri în Parlamentul European. Grupul ECR apără Ungaria și îl acuză pe Cioloș: cetățenii să decidă

Fisuri în Parlamentul European. Grupul ECR apără Ungaria și îl acuză pe Cioloș: cetățenii să decidă Sursă: Arhivă EVZ

Grupul ECR din Parlamentul European, al cărui membru este și Cristian Terheș, taxează dur poziția Comisiei Europene și a europarlamentarului Dacian Cioloș, pentru "șantajul" împotriva Ungariei în contextul în care aceasta este vizată de un raport al oficialilor europeni ce poate fi folosit drept instrument spre a retrage fondurile europene promise statului.

Europarlamentarul Cristian Terheș acuză poziția oficialilor europeni față de Ungaria. Oficialul spune că "șantajul" comis de demnitarii europeni încalcă tratatele Uniunii Europene, precum și înțelegerile încheiate de toate statele cu privire la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Cristian Terheș a publicat pe Facebook o serie de declarații care arată reacția dură a grupului ECR din Parlamentul European împotriva Comisiei Europene. Tensiunile au luat amploare în contextul în care Comisia Europeană a anunțat că nu va aproba PNRR-ul Ungariei atât timp cât aceasta nu va implementa reforme judiciare și nu va garanta anchetarea cazurilor de producție. În tot acest timp, Ungaria susține că noua măsură nu are legătură cu aspectele invocate de oficialii europeni, ci reprezintă un șantaj la adresa statului din cauza implementării prevederilor legislative anti-LGBT.

Cristian Terheș atrage atenția: Șantajul împotriva Ungariei va avea efecte negative pe viitor

"Șantajul împotriva Ungariei, în cazul de față, încălca Tratatele UE și înțelegerea agreată de toate țările cu privire la planul de redresare și reziliență. Pentru motive politice meschine, Comisia Europeană și grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, subminează coeziunea Uniunii Europene cu efecte vădit negative pe viitor", a declarat Cristian Terheș, europarlamentar PNȚCD.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialul a pus în lumină poziția grupului ECR, din care face parte, față de decizia Comisiei Europene. Co-președinții ECR, Ryszard Legutko și Raffaele Fitto, acuză că oficialii europeni aplică standarde duble în aprobarea PNRR.

"Comisia Europeană dorește, din nou, folosirea de instrumente de tortura cu care să intimideze guvernele naționale care protejează stilurile de viață ce contrazic pretinsa majoritate europeană. Este clar că două percepții complet diferite se ciocnesc aici. Pentru noi, europenii conservatori, tratatele actuale ale UE, precum și suveranitatea statelor noastre și a democrațiilor naționale, sunt măsura tuturor lucrurilor", a declarat Ryszard Legutko.

Grupul ECR îl critică pe Cioloș. Liderul Renew Europe vrea bani doar pentru "maghiarii cinstiți si merituoși"

"Din punctul nostru de vedere conservator național, putem spune: pentru noi, instanțele naționale, și nu Bruxelles-ul, au ultimul cuvânt cu privire la chestiunile care privesc inima democrațiilor noastre naționale", a subliniat co-președintele ECR Raffaele Fitto.

Liderii grupului ECR au criticat și poziția europarlamentarului Dacian Cioloș, liderul grupului Renew Europe, conform căruia Comisia Europeană trebuie sa plătească bani pentru planul de redresare doar "maghiarilor cinstiți si merituoși".

"Domnul Cioloș își arogă libertăți de a împărți europenii în buni sau răi și de a acuza guvernele conservatoare alese democratic de intenții criminale. Credem că decizia finala cu privire la care guverne merită sau nu încrederea cetățenilor ar trebui sa aparțină în continuare cetățenilor înșiși", s-a exprimat Ryszard Legutko.

Cresc tensiunile printre oficialii europeni. Ungaria rămâne pe poziție

Probleme sistemice privind democrația în Ungaria. Oficialii europeni iau în calcul toate măsurile pe care le pot aplica pentru a apăra libertatea drepturilor omului, inclusiv suspendarea fondurilor europene. Comisia Europeană a anunțat că nu va aproba PNRR-ul Ungariei atât timp cât aceasta nu va implementa reforme judiciare și nu va garanta anchetarea cazurilor de producție, însă Ungaria spune că întregul scenariu are legătură, de fapt, cu legea anti-LGBT promulgată și nu reprezintă decât un șantaj.

"Respingem acuzațiile părtinitoare motivate politic, fără nici o baza profesionala, care se fondează pe opinia unor ONG-uri! Ajunge cu mantrele false! Comisia a demonstrat încă o dată că o instituție părtinitoare din punct de vedere politic nu poate fi potrivită pentru compararea sistemelor juridice complexe, dacă sunt în conformitate cu statul de drept.

Vom continua să ne protejăm onoarea patriei, să respectăm legea privind protecția copilului și să nu permitem lobby-ului LGBTQ să intre in instituțiile noastre publice de învățământ!", a declarat Varga Judit, ministrul maghiar al Justiției.