SUA ridică sancțiunile impuse Curții Penale Internaționale în timpul mandatului lui Donald Trump

SUA ridică sancțiunile impuse Curții Penale Internaționale în timpul mandatului lui Donald TrumpSursa foto: EVZ

Guvernul american a ridicat vineri sancţiunile împotriva judecătorilor şi a personalului Curţii Penale Internaţionale (CPI) impuse de Donald Trump. ''Aceste decizii reflectă analiza noastră conform căreia aceste măsuri au fost inadecvate şi ineficiente'', a precizat secretarul de stat american.

Guvernul american al preşedintelui Joe Biden a ridicat vineri sancţiunile împotriva judecătorilor şi a personalului Curţii Penale Internaţionale (CPI) impuse de Donald Trump, relatează Agerpres, citând presa internațională.

Se dorește dialog, mai degrabă, decât impunerea de sancțiuni

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, într-un comunicat, că Statele Unite ale Americii continuă să se opună dorinţei Curţii de a efectua investigaţii pe tema Afganistanului sau a Israelului. El a mai adăugat că Washington-ul doreşte să abordeze aceste cazuri mai degrabă ''prin dialog cu toţi actorii procesului în legătură cu CPI, decât prin impunerea de sancţiuni''.

Prin urmare, preşedintele Joe Biden a ''revocat'' decretul prezidenţial din iunie care permitea pedepsirea judecătorilor. S-a pus astfel ”capăt ameninţării'” cu sancţiuni economice şi restricţii de viză, a spus responsabilul american.

Sancțiunile impuse de guvernul anterior au fost ridicate

''Ca urmare, sancţiunile impuse de guvernul anterior împotriva procuroarei CPI Fatou Bensouda'' şi a unui alt oficial, Phakiso Mochochoko, ''au fost ridicate'' precum şi mai multe restricţii de viză impuse în 2019 împotriva membrilor personalului Curţii cu sediul la Haga, a mai spus el.

''Aceste decizii reflectă analiza noastră conform căreia aceste măsuri au fost inadecvate şi ineficiente'', a insistat secretarul de stat american.

Administraţia Trump a sancţionat-o pe procuroarea CPI Fatou Bensouda, în septembrie, ca parte a unei ofensive fără precedent împotriva CPI pentru a o avertiza împotriva oricărei acţiuni penale împotriva militarilor americani pentru implicarea lor în conflictul din Afganistan, mai precizează sursa citată.

Președintele american se găsește în fața unor provocări deosebite și în plan internațional. Recent, problema Turciei s-a evidențiat din nou. Există multe cauze ale încordării relațiilor dintre Ankara și Washington, iar Turcia a avut multe motive să fie frustrată. Tensiunile dintre cei doi aliați NATO nu dau semne de relaxare. Dacă administrația SUA va recunoaște Genocidul Armean, situația s-ar putea complica și mai mult.