Studiu. Alimentele ultraprocesate pot crește riscul apariției cancerului 

Studiu. Alimentele ultraprocesate pot crește riscul apariției cancerului  Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Un consum mai mare de alimente ultraprocesate poate fi legat de un risc crescut de a dezvolta cancerul, potrivit unui nou studiu. Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Imperial College London au realizat cea mai cuprinzătoare evaluare de până acum a asocierii dintre alimentele ultraprocesate și riscul de a dezvolta cancer. 

Alimentele ultraprocesate sunt produse alimentare care au fost puternic procesate în timpul producției lor, cum ar fi băuturile carbogazoase, pâinea ambalată, alimentele semipreparate și majoritatea cerealelor pentru micul dejun. Acest tip de alimente este relativ ieftin, convenabil și puternic comercializat. 

Aceste alimente sunt pline de sare, grăsimi, zahăr și conțin aditivi artificiali. În prezent, este bine documentat că acestea sunt legate de o serie de rezultate precare în sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Primul studiu de acest gen din Marea Britanie a folosit înregistrările Biobank din Regatul Unit pentru a colecta informații despre dietele a 200.000 de participanți de vârstă mijlocie.

Sănătatea participanților

Cercetătorii au monitorizat sănătatea participanților pe o perioadă de 10 ani, analizând riscul de a dezvolta orice cancer, precum și riscul de a dezvolta 34 de tipuri de cancer. De asemenea, au analizat riscul ca oamenii să moară din cauza cancerului. Studiul a constatat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta cancer, în special cancer ovarian și al creierului. 

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, a fost asociat cu un risc crescut de a muri din cauza cancerului, mai ales cu cancerul ovarian și mamar. Pentru fiecare creștere cu 10% a alimentelor ultraprocesate din dieta unei persoane, a existat o incidență crescută de 2% pentru cancer și o creștere cu 19% pentru cancerul ovarian. 

Fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate a fost asociată cu o creștere a mortalității pentru cancer cu 6%, alături de o creștere de 16% pentru cancerul de sân și o creștere de 30% pentru cancerul ovarian. Echipa Imperial a efectuat studiul în colaborare cu cercetători de la Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), Universitatea din São Paulo și Universitatea NOVA din Lisabona.

Dovedirea cauzalității

Cercetări anterioare ale echipei au raportat nivelurile de consum de alimente ultra-procesate în Marea Britanie, care sunt cele mai ridicate din Europa atât pentru adulți, cât și pentru copii. Echipa a descoperit că un consum mai mare de alimente ultraprocesate a fost asociat cu un risc mai mare de a dezvolta obezitate și diabet de tip 2 la adulții din Marea Britanie și o creștere mai mare în greutate la copiii din Marea Britanie, de la copilărie la vârsta adultă tânără.

„Deși studiul nostru nu poate dovedi cauzalitate, alte dovezi disponibile arată că reducerea alimentelor ultraprocesate din dieta noastră ar putea oferi beneficii importante pentru sănătate. Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste constatări și pentru a înțelege cele mai bune strategii de sănătate publică pentru a reduce prezența și efectele nocive ale alimentelor ultraprocesate în dieta noastră.”

„Este posibil ca organismul nostru să nu reacționeze la aceste ingrediente şi aditivi ultra-procesate ca şi la alimentele proaspete şi nutritive procesate puțin. Cu toate acestea, alimentele ultraprocesate sunt peste tot și sunt foarte comercializate, cu prețuri ieftine și ambalaje atractive pentru a promova consumul. Acest lucru arată că mediul nostru alimentar are nevoie de reforme pentru a proteja populația de alimentele ultraprocesate.”

Există eforturi în desfășurare pentru a reduce consumul de alimente ultraprocesate în întreaga lume, țări precum Brazilia, Franța și Canada actualizându-și ghidurile alimentare naționale cu recomandări pentru limitarea acestor alimente. Brazilia a interzis comercializarea alimentelor ultraprocesate în școli. 

Cercetătorii notează că studiul lor este observațional, deci nu arată o legătură cauzală între alimentele ultraprocesate și cancer din cauza naturii observaționale a cercetării. Este nevoie de mai multă muncă în acest domeniu pentru a stabili o legătură cauzală, potrivit Scitech Daily.