Se solicită măsuri „urgente” după prăbușirea fondurilor de pensii din Regatul Unit. Se cere un regulament „urgent și robust”
- Antonia Hendrik
- 15 decembrie 2022, 09:10
Banca Angliei a cerut marți autorităților de reglementare să ia „măsuri internaţionale urgente” asupra instituțiilor financiare nebancare, după ce a fost forțată să salveze fondurile de pensii ale Marii Britanii în septembrie.
Banca Angliei a cerut marţi „acţiuni internaţionale urgente” din partea autorităţilor de reglementare privind instituţiile financiare nebancare, după ce a fost forţată să salveze fondurile de pensii din Regatul Unit, în septembrie.
Mai exact, Banca Angliei a intervenit pentru a calma piețele după ce unele tipuri de fonduri de pensii au fost expuse riscului de colaps, angajându-se să cumpere obligațiuni guvernamentale în valoare de 65 de miliarde de lire sterline.
Cum a stabilizat Banca Angliei pieţele de obligaţiuni
Criza a venit după ce o serie de schimbări masive ale ratelor dobânzilor pentru datoria guvernamentală a Regatului Unit au expus vulnerabilităţile fondurilor de investiţii bazate pe pasive (LDI), care sunt deţinute de fondurile de pensii din Regatul Unit.
În cel mai recent raport de stabilitate financiară publicat marţi, banca centrală a spus că dacă nu ar fi acţionat, „stresul ar fi afectat în mod semnificativ capacitatea populaţiei şi a întreprinderilor de a accesa credite”.
Programul său temporar de cumpărare de obligaţiuni de urgenţă a dat timp fondurilor LDI să-şi susţină poziţiile de lichiditate şi să asigure stabilitatea financiară a ţării.
Banca a subliniat necesitatea ca autorităţile de reglementare din toate jurisdicţiile să consolideze rezistenţa sectorului, spunând că „este nevoie de acţiuni internaţionale urgente pentru a reduce riscurile în finanţarea nebancară”.
Banca Angliei a oprit „un risc semnificativ pentru stabilitatea financiară a Regatului Unit”
Banca centrală a declarat că va începe un ”exerciţiu de scenariu exploratoriu” concentrat pe instituţiile financiare nebancare, pentru a înţelege mai bine şi a atenua riscurile asociate.
„Reziliența acestui sector trebuie îmbunătățită în mai multe moduri pentru a-l face mai robust”, a concluzionat Banca.
„Acest lucru include necesitatea unor măsuri de reglementare pentru a se asigura că fondurile LDI îşi păstrează nivelurile mai ridicate de rezistenţă. Au fost deja făcuţi câţiva paşi, iar anul viitor vom lucra în continuare”, a declarat oficiali de la Banca Angliei.
Autoritatea de reglementare a pensiilor a declarat că monitorizează îndeaproape piețele financiare pentru impactul acestora asupra finanțării schemelor de pensii, a spus un purtător de cuvânt.
„Salutăm măsurile anunțate de Banca Angliei pentru a restabili condițiile ordonate prin achiziții temporare de obligațiuni guvernamentale britanice cu termen lung”, a adăugat purtătorul de cuvânt. potrivit cnbc.com.