Evenimentul Zilei > EVZ Special > Stenogramele Voicu, momente memorabile. „Mie îmi tremură picioarele acuma. Să trăiţi, să trăiţi, să trăiţi!”
Stenogramele Voicu, momente memorabile. „Mie îmi tremură picioarele acuma. Să trăiţi, să trăiţi, să trăiţi!”

Stenogramele Voicu, momente memorabile. „Mie îmi tremură picioarele acuma. Să trăiţi, să trăiţi, să trăiţi!”

Interceptările din cazul senatorului PSD Cătălin Voicu revin în actualitate, după ce, vineri, acesta a fost condamnat la cinci ani de închisoare

Dincolo de caracterul lor de probe în justiţie, stenogramele din rechizitoriul cazului Voicu aduc o perspectivă unică asupra felului în care senatorul proceda şi se raporta la cei alături de care a fost acuzat. Discuţiile interceptate de procurori au stârnit o adevărată avalanşă mediatică la finalul anului 2009, după ce au fost făcute publice. Ele arată legăturile care se stabilesc în lumea „subterană” a justiţiei, dar fac şi un portret uneori de-a dreptul demn de Caragiale al celor implicaţi, personaje cu funcţii importante (pe atunci).
EVZ vă prezintă o scurtă „selecţie” din discuţiile pe care senatorul, condamnat vineri la cinci ani de închisoare cu executare (sentinţa nefiind, însă, definitvă), le-ar fi purtat în perioada cât se afla sub supraveghere.
„Uşi negre de fier, zăbrele şi lacăte…”
Printre cele mai de impact fragmente din stenograme este cel în care Cătălin Voicu şi-ar fi exprimat un punct de vedere despre arestul preventiv, unde avea, de altfel să ajungă la scurt timp. Descrierea e una extrem de plastică şi a fost preluată de toată presa centrală:
„(…) Nu vă puteţi  închipui ce e acolo. Arestul de la Capitală, de la minus 2, ăla care e pe  tubulatură  – Evul Mediu. Uşi negre de fier, zăbrele şi lacăte, nu au aerisire, ţigani, bandiţi, te f… ăia în c… te omoară. Ia noaptea din furculiţa care o au, o ia şi o ascute şi-o bagă în gât. Pe arest preventiv sunt tot felul de borfaşi,  tot  felul de bandiţi. Ce să mai împaci bă. Dacă are… au un contract cu moartea”.
„Un moldovean serios”, care e „jumătate neamţ”
Un alt pasaj care a stârnit vâlvă este cel în care senatorul PSD vorbeşte cu judecătorul Florin Costiniu despre ce pare a fi o intervenţie în favoarea lui Costel Căşuneanu. Caracterizarea pe care i-ar fi făcut-o cei doi omului de afaceri, de la care ar fi aşteptat bani, este cel puţin interesantă:
„Cătălin Voicu: (vorbeşte în şoaptă) Căşuneanu. E păcat să ratăm o chestie de-asta.
Florin Costiniu: Da mă da’
Cătălin Voicu: …plus ca noi vedem un happy end. Doi! Ăştia-s bani pe care nu-i mai luăm. Luăm o dată şi gata! Pe muncă cinstită.
Florin Costiniu: Da! Ah… dacă…
Cătălin Voicu: Şi eu vă spun un lucru: Dincolo de faptul că vorbim între noi, dom’ne are dreptate cu carul. E păi cum (…neinteligibil…) Ai văzut ce fel de om e.
Florin Costiniu: Da, da, mi-a plăcut grozav. Un moldovean serios, nu…
Cătălin Voicu: Deci nu….Da, da’ e jumătate neamţ, să ştiţi! El e catolic. (….)
Florin Costiniu: Nu, nu, nu. Nu, e om serios!”.
Codul. „Deci n-a fost cancer”
Câteva dintre formulările folosite de cei interceptaţi au devenit subiect de articole în zilele următoare publicării stenogramelor, multe sugerând abilitatea de „fenta” anchetatorii în cazul în care ar fi fost făcute înregistrări. De asta, probabil că una dintre cele mai cunoscute expresii folosite de Voicu în discuţii este: „Acum vorbesc ca să înţelegeţi dumneavoastră”, cu scopul, interpretează procurorii, de a-i pune în gardă pe partenerii de discuţie că urmează un mesaj dublu.
Referatul mai prezintă cum cei interceptaţi, atunci când s-ar fi referit la intervenţia în favoarea „clientului”, foloseau un limbaj codat, împrumutat, de exemplu, din medicină. O discuţie telefonică Cătălin Voicu – Costel Căşuneanu, sugerează asta:
„Cătălin Voicu: Să trăiţi, domnule Preşedinte !
Costel Căşuneanu: Cu deosebit respect, domnu’ general !
Cătălin Voicu: Voiam să vă informez în legătură cu hârtiile acelea medicale trimise de domnul doctor al dumneavoastră şi transmise sub ştampila domniei sale. Pe data de 30 o să-l anunţe…băiatul…
Costel Căşuneanu: Am înţeles.
Cătălin Voicu: …o să-l anunţe băiatul că are primă întrevedere aci cu domnii ca să stabilească tratamentul, tot, tot, tot… chiar în cadru oficial, la spital, vor fi chemaţi, da? Pentru …(neinteligibil)…(vorbeşte în acelaşi timp cu Căşuneanu)…
Costel Căşuneanu: Am înţeles.
Cătălin Voicu:  Şi restul e totul foarte bine. Am înţeles că diagnosticul e foarte bun şi nu-i rău deci n-a fost cancer nici într-un caz.
Costel Căşuneanu: Am înţeles. E-n regulă.
Cătălin Voicu: Vă doresc o zi bună. Să trăiţi !
Costel Căşuneanu:  Să vă dea Dumnezeu sănătate !”
„Să fim atenţi cu idiotul ăsta de Băsescu”
De-a lungul discuţiilor, Voicu lasă să se înţeleagă că ştie că este ascultat, că autorităţile ar fi atente la demersurile sale, dar nu se fereşte să se refere la asta. O altă întâlnire Cătălin Voicu – Florin Costiniu arată ce sentimente avea senatorul faţă de Traian Băsescu, de exemplu.
„(…)Cătălin Voicu: neinteligibil… să fim atenţi cu idiotu ăsta de Băsescu care încearcă să însceneze ceva… Fii foarte atent!
Florin Costiniu: Nu. Bineînţeles!
Cătălin Voicu: Adică, dacă puteţi evita, evitaţi! Mai bine spuneţi că le face în altă parte şi vi le trimit acasă. Nu-i bine să fiţi văzut. Ascultaţi-mă şi pe mine!
Florin Costiniu: Da, am înţeles. Da.
Cătălin Voicu: E foarte periculos, asta e mai periculos ca toate!”
„Mă jur pe nepoţii mei!”
Nu doar senatorul PSD este central în interceptările procurorilor. Modul în care se raporta judecătorul Florin Costiniu la Costel Cășuneanu, pentru care ar fi intervenit, este şi el surprins în pasaje cum este următorul. Contextul: demersurile nu ar fi avut rezultatul la care s-ar fi aşteptat cei implicaţi.
„Florin Costinu: Domnu… ă, îmi pare rău că trebuie să nu vă  dau o veste bună. Dar după ce s-a… în fond, după casare s-a menţinut soluţia  de la Curtea de Apel. Vreau să vă spun că mie-mi, îmi tremură nu numai vocea, îmi tremură mâinile de…, de nervi şi de indignare pentru ce s-a întâmplat.  Credeţi-mă că fratele dumneavoastră care e lângă mine şi cu mine am făcut nu ce era omeneşte posibil, mai mult decât atât. Vorbesc pe un telefon care probabil este ascultat. Mă jur pe nepoţii mei!”
„Sunteţi fratele meu şi fac orice să vi se facă dreptate”
Traian Băsescu este menţionat în aceeaşi discuţie, dintre Cătălin Voicu, Florin Costiniu şi Costel Căşuneanu, dialog care arată patosul cu care senatorul PSD și-ar fi convins interlocutorul că este aliatul său:
„Cătălin Voicu: Domnu’ preşedinte, aveţi încredere în mine, că de mă dau peste cap şi comit un lucru groaznic, sunteţi fratele meu şi fac orice să vi se facă dreptate. Vreau numai să ştiţi atâta: asta-i România lui Traian Băsescu, asta-i gaşca cu Vili Brânză în frunte şi cu toţi golanii, asta-i instituţia pe care au creat-o, acest monstru DNA cu care şantajează oameni. Terorizează judecători, procurori, judecători ai ÎCCJ, iau, iau declaraţii de la oameni din arest, îi obligă. Îi forţează, de asta v-am şi rugat… Domne, mori cu dreptatea în mână.
Costel Căşuneanu: Da nu vă supăraţi. O să mor cu dreptatea în mână ori că…
Cătălin Voicu: Domnu, asta e România lui Traian Băsescu şi dacă vreţi şi nu mă credeţi o s-o spun în plenul Parlamentului la microfon în seara asta ca să nu aveţi niciun dubiu.
Costel Căşuneanu: Nu. Nu. Nu
Cătălin Voicu: Asta-i România lui Traian Băsescu, înţelegeţi? Bani, şantaj, asta-i crima organizată nu automatu’ pe stradă! Că-ţi vine să ieşi cu arma în mână la un moment dat pe stradă să nu mai ţii cont de nimic. Că nici în ’89 nu au fost abuzuri şi atrocităţi, domne’, şantaj pe faţă.
Costel Căşuneanu: Da, asta e.(…)”
Finalul discuţiei subliniază tonul senatorului faţă de Căşuneanu şi raporturile stabilite deja între cei implicaţi:
„Cătălin Voicu: Şi probabil Dumnezeu ne încearcă să ne unească
mai mult şi să identificăm unde-i diavolul şi duşmanul .
Costel Căşuneanu : Da, domn …
Cătălin Voicu: Vă pup! Să vă dea Dumnezeu sănătate! Eu nu-s bun de nimic
Costel Căşuneanu: Da
Cătălin Voicu: Mie îmi tremură picioarele acuma. Să trăiţi, să trăiţi, să trăiţi, să trăiţi!
CITIȚI ȘI: Senatorul PSD Cătălin Voicu, cinci ani de închisoare cu executare. Judecătorul Costiniu, trei ani cu suspendare