Obiceiul inedit din a doua zi de Paște. Puțini români știu de această tradiție

Obiceiul inedit din a doua zi de Paște. Puțini români știu de această tradiție Sursa foto Youtube

Statu' la vase. În a două zi de Paşte, la Şugag, județul Alba, tinerii căsătoriţi în anul dinaintea Paştelui se adună în fața primăriei din localitate pentru a sărbători obiceiul Statu' la vase în Lunea Paştilor. În trecut, acest obicei se practica în mai multe zone din țară, dar acum oamenii au început să-l uite.

Statu' la vase, obiceiul inedit din a doua zi de Paște

Tinerele cupluri vin la biserică îmbrăcate în costumul alb-negru şugăjan, la care, bărbaţii ataşează un fluier la brâu. După slujba religioasă, mirii se adună în centrul satului pentru a primi binecuvântarea preoţilor, printr-o slujbă specială.

Oaspeții le oferă cadouri

Fiecare tânără familie are o masă pe care soţia o împodobeşte cât mai frumos şi cu bucate alese, specifice Paştilor. Ei pregătesc mâncare pentru rude, familie, vecini și prieteni. Oaspeţii le fac daruri cuplurilor. Cel mai des, aceștia oferă vase. Alaiul musafirilor începe cu naşul care oferă primul cadoul pentru tânăra familie în schimbul unui colac făcut de fină şi denumit „pupăză”.

Restul musafirilor dăruiesc alte obiecte casnice, în număr de câte două, ceea ce semnifică noua uniune formată de tinerii trecuţi la viaţa de familie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anul acesta, 14 familii de tineri duc tradiția mai departe. Numărul mare de familii au determinat organizatori să mute obiceiul din curtea bisericii în centrul satului pentru a avea mai mult loc, potrivit A3.

Suprize pentru tinerele cupluri

Anul acesta, Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijat de Alexandru Pal, va susține un program artistic de sărbătoare. Evenimentul se va încheia cu Grupul instrumental tradițional ”Fluierașii din Șugag”.

Părintele spiritual al obiceiului este Marius Moga senior, originar din Șugag. El s-a implicat activ în reînvierea și păstrarea acestei tradiții.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba și Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”, în parteneriat cu Primăria Comunei Șugag și Biserica Ortodoxă Șugag, potrivit alba24.