Viața la bloc. Adevărul despre repartitoare. Cum sunt păcăliți oamenii

Viața la bloc. Adevărul despre repartitoare. Cum sunt păcăliți oamenii Se prelungește perioada montării de repartitoare pentru căldură. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Repartitoarele de calorifer au dat și iarna aceasta bătăi de cap celor care au primit facturi la care nu s-ar fi așteptat. Mai mult, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România și fost director RADET, Radu Opaina, susține că mai bine de jumătate dintre consumatorii care au aceste repartitoare montate au plătit mai mult decât cei care nu le au.

Cresc sau nu factura repartitoarele de calorifer. Ce spune un fost director RADET

Cresc sau nu factura repartitoarele de calorifer? O întrebare pe care, probabil, mai ales cei care le au deja montate și-o pun. Radu Opaina afirmă că aceste discrepanțe sunt absurde și vor persista atât timp cât oamenii pot închide caloriferul și să beneficieze de căldură de la vecini. O lege adoptată de Parlament la sfârșitul anului trecut impune instalarea de repartitoare la calorifere până la 31 decembrie 2024, deși termenul a fost prelungit de mai multe ori.

Aproximativ 60% dintre cei care au repartitoare de calorifer plătesc mai mult pentru căldură decât cei din blocurile fără repartitoare

Radu Opaina a distribuit pe Facebook un tabel ce prezenta costurile lunare la întreținere într-un bloc, în luna noiembrie 2023. În acea clădire, unii locatari dispuneau de contoare individuale la calorifere, iar alții nu.

„Paradoxul constă în faptul că acești proprietari practic nu știu că sunt înșelați lună de lună ei plătind, aproape dublu, cu ochii închiși ceea ce practic nu au consumat. La nivelul României este vorba despre circa 500.000 oameni înșelați lunar. O înșelăciune în masă pe care funcționarii statului o întrețin și o susțin. Atașez un caz din mii de cazuri”, scrie el pe rețeaua de socializare.

Ne puteți urmări și pe Google News
Repartitoare de căldură. Termenul de montare obligatorie a fost prelungit

Repartitoare căldură. Sursa Foto: Arhiva EVZ

De ce sunt aceste discrepanțe

Instalarea repartitoarelor generează inechități între locatari, deoarece există posibilitatea să se închidă repartitorul și să se folosească alte surse de încălzire.

„Unii închid repartitoarele și se încălzesc de la vecini, prin pereți, prin țevile care trec prin apartamente sau cu gazele de la aragaz din instalația comună. Aceste costuri nu se regăsesc în factura de căldură a apartamentului care închide caloriferele, ci în factura tuturor celorlalţi vecini. În acest fel, unii plătesc foarte puțin sau chiar deloc, în timp ce costurile celorlalți cresc. Mai exact, unii plătesc pentru ceilalți”, a explicat Opainap pentru publicația Hotnews.

De asemenea, majoritatea repartitoarelor disponibile pe piață sunt de calitate slabă, neomologate și, în ciuda acestui fapt, extrem de costisitoare (aproximativ 750 de lei pentru un apartament cu patru camere).

Radu Opaina consideră că contorizarea individuală ar fi justificată dacă legislația ar stabili o temperatură minimă obligatorie în locuințe și dacă repartitoarele nu ar permite închiderea caloriferelor, potrivit sursei citate.

Repartitoarele de calorifer, obligatorii prin lege

„Acum abia a venit frigul, dar să vedeți discuții când vor veni facturile pentru ianuarie și februarie”, a mai spus Opaina pentru sursa citată.

La sfârșitul anului trecut, Parlamentul a adoptat o lege care impune instalarea de repartitoare la toate caloriferele până la data de 31 decembrie 2024, această dată fiind prelungită de mai multe ori în ultimii ani.