Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare

Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare Șoferi. Sursa foto: Pixabay

Codul rutier prevede o serie de interdicții de transport pentru șoferii care folosesc mașinile personale. Anumite mărfuri, echipamente sau substanțe nu pot fi transportate decât în condiții speciale.

Legea prevede că într-o mașină particulară nu pot fi transportate anumite mărfuri echipamente sau substanțe, considerate periculoase. Șoferii depistați în trafic cu mărfurile interzise vor fi sancționați, inclusiv cu închisoarea.

Restricții prevăzute de Codul Rutier

Șoferii particulari care circulă pe drumurile publice din România vor fi sancționați dacă sunt depistați transportând substanțe sau echipamente periculoase. Codul Rutier interzice șoferilor să transporte combustibil, de exemplu, cu mașinile particulare. De asemenea, există și alte asemenea restricții.

Mărfurile considerate periculoase pot fi transportate de vehicule echipate special și în anumite condiții. Conform prevederilor din Codul Rutier, nu pot fi transportate decât în condiții speciale, substanțele ușor inflamabile și cele toxice. Restricția se aplică și în cazul recipientelor în care se află aceste produse, precum buteliile cu oxigen, CO2 sau gaz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru transporturi speciale, Codul Rutier stabilește că vehiculul trebuie să corespundă din punct de vedere tehnic și al siguranței. Șoferul trebuie să dețină certificat ADR corespunzător (pentru transport mărfuri periculoase). Și, nu în ultimul rând, substanțele sau echipamentele periculoase sunt ambalate corespunzător.

Accident pe sosele

Accident din cauza transportului necorespunzător al carburanților Sursa foto: EVZ

Substanțe oprite de la transport

Codul Rutier și legislația în vigoare stabilește care sunt substanțele considerate periculoase. În cazul lor transportul trebuie efectuat în condiții speciale, cu mijloace de transport adaptate. Interdicțiile urmăresc să elimine orice risc de accident pe drumurile publice. În total, legea enumeră aprocimativ 3.500 de tipuri de substanțe periculoase care nu pot fi transportate cu mașina personală. Între acestea sunt interzise de la transport următoarele:

  • praf de pușcă, muniții, cartușe, explozibili;
  • materiale pirotehnice, artificii, petarde, detonatoare, rachete cu încărcătură explozivă;
  • anumite tipuri de nitroglicerină, nitroamidon, nitroceluloză;
  • dioxid de carbon, hidrocarburi, gaz butan, benzină, motorină, etc.

Cei care încalcă regulile de transport pentru substanțe periculoase, riscă diferite sancțiuni prevăzute de Codul Rutier. În cazul celor care transportă, de exemplu, deșeuri medicale fără autorizație, amenda ajunge la 40.000 de lei, iar vehiculul este confiscat. Cei care nu au vehiculul echipat corespunzător, dar dețin atestat ADR, sunt sancționați cu 10.000 de lei.

Echipamente interzise șoferilor, după Codul Rutier

Legislația în vigoare nu permite șoferilor să poarte asupra lor, atunci când circulă pe drumurile publice anumite echipamente și arme. Cei care încalcă legea riscă sancțiuni conform prevederilor din Codul Rutier. Transportul unor arme sau a unor obiecte periculoase se sancționează cu închisoare sau amendă. Pedepsele cresc dacă acestea sunt folosite în altercațiile din trafic.

Conform legii, orice obiect sau dispozitiv care poate pune în pericol sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor prin lovire, tăiere sau împungere poate fi considerat armă albă. În această categorie intră bâta de baseball, nunceagul sau bâta telescopică, destul de întâlnite la șoferi, în trafic.

Astfel, șoferii nu pot avea în vehicule sau asupra lor următoarele:

  • arme de foc (excepție fac cei care dețin permis de port-armă);
  • arme neletale, precum pistolul cu gaz sau pușcă cu aer comprimat (excepție fac cei care dețin permis de port-armă);
  • arme albe (cuțit, box, sabie, etc.).