Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal

Codul Rutier. Situația în care și pasagerii riscă dosar penal Sursa foto: Unsplash

Codul Rutier prevede situațiile în care șoferul schimbă locul cu un pasager ca să ascundă o contravenție sau infracțiune. Astfel de cazuri se întâmplă, dar cei prinși suportă rigorile legii.

 

Sunt cazuri în care șoferul a făcut schimb de locuri cu pasagerul ca să scape de o sancțiune, fiind oprit de poliție pentru control. Cei surprinși într-o astfel de situație riscă sancțiuni grave, condorm legii.

Codul Rutier prevede sancțiuni clare

Conducerea unei mașini fără permis de conducere este interzisă. La fel, Codul Rutier interzice și conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Există destui șoferi care ignoră aceste reglementări și pornesc la drum. Ei riscă sancțiuni care pot ajunge, în unele cazuri, chiar și la dosar penal.

Pentru a evita astfel de situații, unii șoferi, aflați în culpă încearcă să scape prin tot felul de subterfugii. Iar unul dintre acestea este schimbul de locuri cu un pasager, în regulă. Schimbul de locuri are loc imediat ce mașina e trasă pe dreapta, la un control al poliției. Sau în cazul comiterii unui accident, atunci când nu sunt martori care să observe cine a șofat.

În cazul în care este observat, șoferul care a făcut schimb de locuri poate fi amendat pentru fapta comisă. Mai mult, cei doi riscă dosar penal, după Codul rutier, pentru inducerea în eroare a autorităților.

„Polițistul aplică legea în baza a ceea ce vede. Iar în fața instanței, cuvântul său este suficient și nu trebuie să aducă probe suplimentare pentru a demonstra că șoferul a făcut schimb de locuri cu pasagerul. Astfel că, în mai toate cazurile, instanța va menține sancțiunea dispusă de polițist. Iar cei doi, adică și șoferul și pasagerul cu care a făcut schimb de loc, riscă să fie condamnați și pentru infracțiunea de mărturie mincinoasă”, a explicat avocatul Valentin Ciobanu pentru ProMotor.

etilotest

Etilotest. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ce se întâmplă în cazul șoferilor băuți

Codul Rutier stabilește o serie de reguli pentru șoferii care conduc vehicule sub influența alcoolului. Dacă la verificarea cu etilotestul se constată o concentrație între 0,01 și 0,40 mg/l în aerul expirat, șoferul va fi amendat. El va pierde dreptul de a conduce pentru 90 de zile. Sancțiune este între 9 și 20 de puncte de amendă. Asta înseamnă că va plăti pentru fapta sa o sumă cuprinsă între 1.485 lei și 3.300 lei.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, prevede Codul Rutier.

Orice concentrație alcoolică peste 0,40mg/l în aerul expirat duce ladosar penal. Iar șoferul riscă o pedeapsă de până la 5 ani de închisoare.

Șoferii care refuză efectuarea testului vor avea, de asemenea, permisul suspendat și riscă de la 2 la 7 ani de închisoare.

trafic rutier

Sursa foto: arhiva EVZ

Ce mai prevede Codul Rutier

Șoferii care conduc fără permis sunt sancționați indiferent de motivul pe care îl invocă. Un astfel de caz s-a petrecut pe Valea Prahovei. Două persoane, soț și soție se îndreptau spre munte, dar femeia, care era la volan, s-a temut să conducă pe serpentine. Drept urmare i-a luat locul la volan soțul care nu avea permis de conducere.

Ghinionul a făcut să fie opriți la un control de rutină, iar situația a ieșit la iveală. Deși au explicat motivele pentru care au făcut schimb de locuri, polițiștii nu i-au iertat. Codul Rutier a fost aplicat în litera sa.

Bărbatului i-a fost întocmit dosar penal pentru conducere fără permis. Pe numele femeii a fost deschis un dosar de cercetarea penală pentru încredințarea mașinii unei persoane care nu deține permis. Infracțiunile sunt prevăzute în Codul Rutier și sunt sancționate cu până la 5 ani de închisoare.