Noi reguli pentru șoferi. Măsurile au intrat în vigoare astăzi, 6 iulie

Noi reguli pentru șoferi. Măsurile au intrat în vigoare astăzi, 6 iulie Amenzile pentru lipsa rovinietei se măresc. Când va intra în vigoare noua lege Sursa: Alexandragl | Dreamstime.com

Noul Regulament european privind siguranța generală a vehiculelor se aplică de miercuri, 6 iulie, a anunțat Comisia Europeană (CE). Acesta introduce o serie de sisteme avansate obligatorii de asistență pentru șofer, care vor contribui la o mai bună protecție a pasagerilor, a pietonilor și a bicicliștilor din întreaga Uniune Europeană.

Potrivit unui comunicat al CE, noile măsuri de siguranță vor salva peste 25.000 de vieți și se vor evita cel puțin 140.000 de vătămări grave până în anul 2038.

De asemenea, CE a anunțat că va prezenta în această vară norme tehnice pentru omologarea vehiculelor complet autonome, care vor contribui la creșterea încrederii cetățenilor, la stimularea inovării și la îmbunătățirea competitivității industriei europene a autovehiculelor.

Normele privind siguranța generală

Începând de miercuri, 6 iulie, noile măsuri care introduc funcții de siguranță pentru asistarea conducătorului auto includ:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Pentru toate vehiculele rutiere, precum autoturisme, camionete, camioane și autobuze: asistență inteligentă pentru controlul vitezei, avertizare la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizare cu privire la somnolența și lipsa de atenție a conducătorului auto, dispozitive de înregistrare a datelor privind evenimentele, precum și semnal de oprire de urgență;
  • Pentru autoturisme și camionete: funcții suplimentare, cum ar fi sistemele de menținere a benzii de circulație și frânarea automată;
  • Pentru autobuze și camioane: tehnologii pentru o mai bună recunoaștere a posibilelor unghiuri moarte, avertizări pentru prevenirea coliziunilor cu pietoni sau bicicliști și sisteme de monitorizare a presiunii în pneuri.

Căror tipuri de vehicule se vor aplica noile măsuri

Normele se vor aplica mai întâi noilor tipuri de vehicule, începând de miercuri, 6 iulie, și ulterior tuturor vehiculelor noi, începând cu 7 iulie 2024.

Unele dintre noile măsuri vor fi extinse pentru a fi aplicate mai multor tipuri de vehicule rutiere până în 2029.

„Tehnologia ne ajută să îmbunătățim nivelul de siguranță al autoturismelor noastre. Noile funcții avansate de siguranță obligatorii vor ajuta în continuare la reducerea numărului de victime ale accidentelor. Totodată, astăzi facem ceea ce este necesar pentru a ne asigura că normele noastre ne permit să introducem în condiții de siguranță vehiculele autonome în UE, într-un cadru care pune siguranța persoanelor pe primul loc”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă și comisar responsabil cu o Europă pregătită pentru era digitală.