Sporul de 15% pentru nevăzători din LEGEA SALARIZĂRII, respins de Senat

Sporul de 15% pentru nevăzători din LEGEA SALARIZĂRII, respins de Senat

Senatorii din Comisia de muncă a respins un articol din Legea salarizării care prevedea acordarea unui spor de 15% pentru persoanele cu handicap vizual grav sau accentuat. Decizia a venit după ce partidele din opoziție au propus acordarea acestui spor pentru toate tipurile de dizabilități, nu numai cel vizual.

Senatorul PMP Dorin Bădulescu a solicitat, în cadrul dezbaterilor, ca de acest spor să beneficieze toate persoanele cu handicap pentru a nu se crea discriminări, informează Agerpres

"Credeţi că merită doar persoanele cu handicap vizual sau toate persoanele cu handicap? Că şi aici poate comporta o discuţie. Creăm o discriminare între tipurile de handicap. (...) Cei care au handicap vizual beneficiază, cei care au alte tipuri de handicap nu vor beneficia", a spus Bădulescu. 

La rândul ei, ministrul Muncii, Lia-Olguţa Vasilescu, a susţinut că sporul pentru persoanele cu handicap vizual este deja prevăzut în legislaţie. 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Aşa a fost prevăzut şi până acum în legislaţie. (...) Am considerat că persoanele care au dizabilităţi trebuie să fie integrate, să nu se facă niciun fel de discriminare faţă de celelalte persoane. (...) Toate persoanele cu dizabilităţi beneficiază de nişte scutiri care sunt prin Codul fiscal şi considerăm că nu vrem să facem o altă formă de discriminare. O persoană fără un picior poate să lucreze foarte bine la un birou, nu e niciun fel de problemă", a afirmat Vasilescu. 

Senatorul USR Florina Presadă a propus, printr-un amendament, eliminarea sintagmei "vizual" din textul articolului. 

"Am înţeles că în legislaţia din România nu am introdus încă termenul de dizabilitate. Eu zic să păstrăm termenul de handicap tocmai pentru a avea un punct de referinţă legal şi să eliminăm 'vizual' din textul articolului, pentru că acolo spunem clar 'handicap grav sau accentuat'. E foarte simplu", a  explicat Presadă, dar amendamentul său a fost respins. 

Preşedintele Comisiei de muncă, social-democratul Ion Rotaru, a anunţat că va susţine în plen articolul din lege referitor la acordarea sporului pentru persoanele cu handicap vizual.