Somnul calitativ ne face să fim mai fericiți. Poți să reduci stresul de la locul de muncă și riscul de a te confrunta cu boli grave

Somnul calitativ ne face să fim mai fericiți. Poți să reduci stresul de la locul de muncă și riscul de a te confrunta cu boli grave Experții recomandă un anumit fruct pentru a avea parte de un somn odihnitor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un studiu recent a arătat că persoanele care au un somn odihnitor sunt și cele mai fericite. Cercetătorii au explicat că nu este important doar numărul de ore în care dormi, ci și calitatea somnului tău.

Un nou studiu a arătat că persoanele care au un somn odihintor și de o calitate bună, se vor simți din ce în ce mai sănătoși și vor resimți mai puțin stres la locul de muncă. Tot aceste persoane vor avea o satisfacție mai mare în ceea ce privește viața lor. Acest lucru înseamnă că cei care au un somn odihnitor și calitativ vor fi cei mai fericiți.

Cercetători la Facultatea de Științe Sociale a Universității Charles din Praga, Cehia, au arătat că starea noastră de bine este influențată de calitatea somnului. Este primul studiu în care a fost urmărit impactul, pe o perioadă mai lungă, duratei și calității somnului asupra vieții unei persoane. Respondenții au completat mai multe chestionare, iar oamenii de știință au comparat satisfacția în viață, starea de bine, gradul de fericire și starea de sănătate cu durata somnului, calitatea lui și intervalul de odihnă.

„Este important când dormim și cât timp ne odihnim, dar persoanele care au un somn odihnitor se bucură și de o calitate mai bună a vieții, indiferent de intervalul și de durata somnului. În plus, urmărind 4.523 de persoane pe o perioadă de trei ani, am observat că acelea care și-au îmbunătățit somnul au avut și o îmbunătățire a calității vieții”, au concluzionat Michaela Kudrnáčová și Aleš Kudrnáč, coordonatorii studiului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cât de mult ne afectează trecerea la ora de vară

Experții în somnologie au cerut să se renunțe la schimbarea orei de iarnă cu cea de vară pentru că ritmul cardiac al organismului are de suferit. Impactul pe care îl are această schimbare asupra somnului este considerabil și au fost observate mai multe efecte negative asupra sănătății și stării de bine a oamenilor. Mulți oameni au dificultăți când trebuie să se trezească, în timp ce alții nu pot să adoarmă la ora la care și-au propus.

Unul dintre argumentele în favoarea modificării orei de iarnă cu cea de vară este că riscul de accidente rutiere scade. Totuși, studiile au arătat că numărul acestor incidente crește în prima săptămână de la această schimbare. Oamenii au nevoie de aproximativ șapte zile pentru a se adapta la noul program, iar în acest timp sunt predispuși să facă tot felul de accidente.

Riscurile la care te expui dacă nu ai un somn odihnitor

Persoane care nu dorm suficient de mult sau care nu se simt odihinite după somn își pierde atenția și vigilența când se află la volan, dar și în timpul activităților de zi cu zi. Un studiu a arătat că accidentele de muncă se înmulțesc și sunt tot mai grave în primele zile după trecerea la ora de vară pentru că angajații dorm mai puțin.

Medicii de la Academia Americană de Neurologie au observat că numărul de accidente vasculare cerebrale de tip ischemic crește odată cu schimbarea orei de iarnă la cea de vară. Acest tip de accident face parte din categoria celor mai comune atacuri cerebrale și este cauzat de blocarea unui vas de sânge din creier cu un cheag. În plus, numărul de cazuri de infarct miocardic crește cu 24% în prima săptămână după trecerea la ora de vară, potrivit Plos One.