Atenție, șoferi! Permisul de conducere nu mai poate fi redobândit, pentru anumite infracțiuni, decât după cinci ani

Atenție, șoferi! Permisul de conducere nu mai poate fi redobândit, pentru anumite infracțiuni, decât după cinci ani Sursa foto: Arhiva EVZ

Senatorul Robert Cazanciuc a anunțat că Senatul României a votat un proiect de lege prin care se înăspresc foarte tare regulile pentru redobândirea permisului de conducere.

Pentru persoanele acuzate de ucidere din culpă, pe fondul consumului de alcool sau de droguri, perioada de redobândire a permisului de conducere a crescut la cinci ani.

Reglementarea se va aplica și persoanelor care au suferit o condamnare pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui autoturism fără a avea permis de conducere.

”Am propus și colegii au fost de acord, astăzi, în Senat, votând cu 105 voturi „pentru” din 106, un amendament la un proiect legislativ de modificare a Codului Rutier, prin care persoanele condamnate pentru ucidere din culpă, comisă sub influența alcoolului sau drogurilor ori fără permis auto, să aibă interdicția de a obține din nou dreptul de a conduce timp de cinci ani după executarea pedepsei. Acesta este termenul maxim prevăzut de Codul penal pentru măsuri complementare”, a scris senatorul PSD, Robert Cazanciuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amendament la Legea Anastasia

Senatorul PSD mai susține că acest amendament vine în continurea și în completarea proiectului legislativ cunoscut sub denumirea de ”Legea Anastasia”, care provine de la numele unui copil ucis pe drumurile publice de o persoană care a condus fără a avea acest drept.

”Să nu uităm că, de cinci ani încoace, România se află în continuare pe locul 1 în Europa la numărul de accidente rutiere mortale, iar multe dintre acestea fac obiectul modificărilor legislative propuse acum”, a mai scris Cazanciuc.

Ce prevede Codul Penal în prezent

Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

”Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni”, se arată în Codul Penal.

Acest lucru înseamnă că pentru ucidere din culpă, când o persoană se află sub influența alcoolului, judecătorul va aplica două pedepse, pe care le va contopi în una singură, cu aplicarea sporului de o treime din cea mai mică.

În plus, redobândirea permisului de conducere poate fi solicitată, după un an de la data rămânerii definitive a pedepsei de condamnare.