Justitie
Robert Cazanciuc are vești noi despre proiectul său Cartierul pentru Justiție. „Un vis mai aproape de realitate”
Senatorul Robert Cazanciuc a anunțat că proiectul său Cartierul pentru Justiție este aproape de a fi pus în aplicare. Politicianul a demarat acest lucru în urmă cu nouă ani, iar acum a primit o veste importantă.
Robert Cazanciuc a postat pe Facebook un mesaj în legătură cu proiectul său Cartierul pentru Justiție. Senatorul și-a început postarea prin a spune că demersul său a devenit „Un vis mai aproape de realitate”. Politicianul a anunțat că planul Urbanistic de Detaliu - Obiectiv de utilitate publică: Cartierul pentru Justiție a fost aprobat de Consiliul Local al Sectorului 3. Acest lucru înseamnă că începând cu anul 2023 vor putea fi demarate lucrările de transformare a unei gropi „de câteva hectare din inima Capitalei, într-unul dintre cele mai ambițioase proiecte de regenerare urbană din lume”.
Proiectul lui Cazanciuc își propune să construiască un spațiu care să fie destinat justiției din România. Senatorul susține că oamenii nu se pot adresa legii în spații care au fost construite pe foste sedii ale securității, ale unor
unități militare, ale căminelor de nefamiliști sau chiar ale unor magazine universale. De asemenea, politicianul a punctat că sediul unei instituții juridice are scopul de a-i oferi cetățeanului încredere. Persoana în cauză trebuie să fie sigură că se află în locul potrivit și că va fi ajutat de cei mai pregătiți oameni.
Robert Cazanciuc și atmosfera din sălile de judecată din România
Senatorul a continuat prin a spune că își amintește că atunci când intra ca procuror în ședințele de judecată, în urmă cu 25 de ani, simțea că toate persoanele care se aflau în acea încăpere voiau să plece cât mai repede din acest loc. Cazanciuc a îndemnat oamenii să se uite la celebrul tablou de război al lui Picasso, Guernica, pentru a înțelege ce transmiteau privirile celor care se aflau pentru prima dată într-o sală de judecată.
Politicianul vrea ca prin proiectul pe care l-a demarat cu nouă ani în urmă ca cetățenii să nu se mai simtă presați în sediile celor mai mari instanțe de judecată din țară. De asemenea, el vrea ca oamenii să intre în acest clădiri fără teamă. În plus, Cazanciuc consideră că
Înalta Curte de Casație și Justiție trebuie „să revină acolo unde îi este locul: Palatul Justiției”.
Senatorul a punctat că știe că nu multe persoane au fost încrezătoare în acest
proiect. În același timp, alții au fost dezamăgiți pentru că nu a fost pus în practică în timp ce se aflau în funcții. „Au fost însă nouă ani de muncă fără întrerupere pentru a desțeleni juridic fiecare bucățică de pământ, de a găsi cele mai noi și adecvate soluții de urbanism și arhitectură, de pregătire a legislației care să permită responsabilizarea, dar și armonizarea necesităților unui număr mare de instituții judiciare”.
Cine a participat la crearea proiectului de urbanism
Cazanciuc a subliniat că la proiectul de urbanism au lucrat cei mai buni din acest domeniu. Este vorba de arhitecții de la Universitatea de arhitectură Ion Mincu și de compania americanp GENSLER. Senatorul a punctat că este cea mai mare firmă de arhitectură din lume. La acest proiect a participat și Banca Mondială, asistată de firma de consultanță Ernst&Young pentru a demonstra viabilitatea și sustenabilitatea proiectului.
Senatorul a ținut să mulțumească
Ministerului Justiției, în special echipei DIPFIE, dar și primarului din Sectorul 3 și consilierilor săi care și-au dat acordul privind acest proiect. „Au conștientizat oportunitate unui proiect care să mențină sectorul 3 în topul celor mai frumoase și bine administrate părți din Capitală, sprijinind în mod profesionist și constant, mulți ani, realizarea proiectului, și nu în ultimul rând felicitări Băncii Mondiale pentru răbdarea și ambiția de a pune Bucureștiul pe harta mondială a celor mai frumoase transformări urbane”, a concluzionat Robert Cazanciuc pe Facebook.