O substanță care substituie zahărul este în strânsă legătură cu atacurile de cord, accidentele vasculare cerebrale, decesul; „stați departe”, sfătuiește cercetătorul principal
- Dosofteea Lainici
- 5 martie 2023, 11:06
Eritritolul, care are 0 calorii, este un înlocuitor popular al zahărului. Consumul acestuia a fost legat de coagularea sângelui, accidentele vascular-cerebrale, atacurile de cord și decesele, potrivit unui studiu publicat online în revista Nature Medicine.
„Gradul de risc nu a fost modest”, a declarat pentru CNN autorul principal al studiului, Dr. Stanley Hazen, director al centrului pentru diagnosticare și prevenire cardiovasculară de la Cleveland Clinic Lerner Research Institute.
„Pentru persoanele care prezintă risc de coagulare, atac de cord și accident vascular cerebral - cum ar fi persoanele cu boli cardiace existente sau persoanele cu diabet - cred că există suficiente date aici pentru a le putea spune să stea departe de eritritol până când se fac mai multe studii”, a mai spus Hazen.
„Acest lucru sună cu siguranță ca un semnal de alarmă”, a declarat Dr. Andrew Freeman, director de prevenire cardiovasculară și wellness la spitalul National Jewish Health din Denver. Freeman nu a fost implicat în această cercetare.
„Se pare că există un risc de coagulare în urma utilizării eritritolului”, a mai spus Freeman.
Ce a descoperit studiul?
„Constatările noastre arată că eritritolul este atât asociat cu riscul de MACE incident, cât și că favorizează o tromboză sporită”, spun autorii în studiul lor.
MACE este un acronim pentru evenimente cardiovasculare adverse majore. MACE include decesul sau infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral non-fatal. Tromboza apare atunci când cheagurile de sânge blochează venele sau arterele.
Studiul a constatat că persoanele care prezentau deja un risc de boli de inimă aveau o probabilitate dublă de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral dacă aveau cel mai ridicat nivel de eritritol în sânge, potrivit CNN.
„Este la egalitate cu cei mai puternici factori de risc cardiac, cum ar fi diabetul”, a declarat Hazen pentru CNN. Hazen se referea la top 25% din persoanele care aveau cel mai ridicat nivel de eritritol în sânge.
La studiu au participat persoane care erau deja expuse riscului de probleme cardiovasculare. Din acest motiv, nu se cunoaște aplicabilitatea rezultatelor la o populație mai largă.
Autorii încurajează continuarea studiilor de evaluare a siguranței pe termen lung a eritritolului.
Ce este eritritolul?
Eritritolul este un alcool de zahăr precum xilitolul, sorbitolul și malitolul, potrivit Healthline. Arată și are gust de zahăr, deși nu este la fel de dulce. Acesta conține mai puțin de 1/4 de calorie pe gram. Spre deosebire de zahăr, eritritolul nu duce la creșteri ale glicemiei sau ale insulinei.
Se găsește în mod natural în alimente precum strugurii și ciupercile și este, de asemenea, produs în comerț prin fermentație, explică Food Insight. Este slab metabolizat și este eliminat, în cea mai mare, parte prin urină, notează autorii studiului, motiv pentru care este caracterizat ca având „zero calorii”.
Eritritolul care se găsește în mod natural în alimente este în cantități reduse, au explicat autorii studiului. Atunci când este încorporat în alimentele procesate, „este adăugat de obicei la niveluri de 1.000 de ori mai mari decât nivelurile endogene (de exemplu, până la 60% din greutatea alimentelor în unele creme sau produse de patiserie), datorită dulceții mai scăzute în comparație cu zaharoza”.
Îndulcitorul în vrac apare într-o serie de produse, inclusiv îndulcitori de marcă precum Truvia, produse comercializate pentru dietele „keto” și produse cu conținut redus de zahăr comercializate pentru persoanele care au diabet.
Bibliografie:
Blood, M. (2023, February 27). Sugar substitute linked to heart attacks, stroke, death; ‘stay away,’ lead researcher advises—Conservative Review. https://www.theblaze.com/news/erythritol-linked-heart-attack-stroke