Mai sunt câteva zile până la schimbarea orei. De ce este recomandă eliminarea orei de vară în favoarea orei standard

Mai sunt câteva zile până la schimbarea orei. De ce este recomandă eliminarea orei de vară în favoarea orei standard Sursa: Arhiva EVZ

Deși există unele avantaje - mai multă lumină seara, consum mai mic de energie și costuri -, există și dezavantaje, în special legate de sănătate, motiv pentru care Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) recomandă ca schimbarea anuală a orei să fie desființată.

În noaptea de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie, România trece la ora de vară 2023. Ceasul se dă cu o oră înainte, iar ora 03:00 devine ora 04:00. Din păcate, schimbarea orei este asociată cu o creștere a accidentelor de circulație, a accidentelor vasculare cerebrale și a internărilor în spital.

Mai exact, Academia Americană de Medicină a Somnului (AASM) a arătat numeroase riscuri pentru sănătate asociate cu ora de vară, inclusiv creșterea numărului de decese în trafic în primele zile după schimbarea orei și nealinierea cu biologia circadiană naturală a corpului nostru.

Restabilirea orei standard permanente, este cea mai bună opțiune pentru sănătatea noastră

„Dovezile din ce în ce mai mari arată pericolele schimbărilor sezoniere ale orei, care au fost legate de erori medicale crescute, accidente de maşini, internări crescute la spital și alte probleme”, a declarat Jennifer Martin, psiholog şi președinte al AASM.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte riscuri atribuite orei de vară includ:

-Risc crescut de evenimente cardiovasculare și tulburări de dispoziție

-Risc crescut de accident vascular cerebral și internări în spital

-Creșterea producției de proteine ​​inflamatorii

-Incidente crescute legate de siguranță în prima săptămâna a orei de vară.

De asemenea, s-a constatat că schimbarea orei are efecte asupra adolescenților, un studiu arătând că erau mai somnoroși și aveau timpi de reacție mai lenți și le era mai greu să acorde atenție la școală.

Pentru a ne adapta mai bine la ora de vară, experții recomandă:

1. Cel puțin șapte ore de somn înainte și după schimbarea orei.

2. Schimbarea orelor de culcare și de trezire cu 15 până la 20 de minute mai devreme, cu câteva nopți înainte de schimbarea orei

3. Schimbarea orelor de masă.

4. Configurați-vă ceasurile înainte cu o oră în noaptea dinaintea schimbării orei și mergeți la culcare la ora dvs. normală de culcare

5. Ieșiți afară la lumina soarelui dimineața devreme în săptămâna următoare schimbării orei pentru a vă ajuta ceasul intern să se schimbe la noua oră.

Ce sa întâmplat cu planul UE de a renunța la schimbarea orei

În 2018, Comisia Europeană a lansat o consultare publică în care a întrebat oamenii ce părere au despre renunțarea la schimbările de oră. A fost cea mai de succes consultare a UE de până acum: au participat 4,6 milioane de persoane. Oamenii au spus în mod covârșitor că doresc să nu mai schimbe ora înapoi și înainte la fiecare șase luni – de fapt, 84% dintre respondenți au fost de acord cu propunerea. Dar guvernele UE nu au putut ajunge la un acord.

Ultima dată când chestiunea a fost discutată la Consiliul UE a fost în decembrie 2019. Țările au cerut apoi Comisiei Europene să realizeze o „evaluare a impactului” propunerii înainte de a putea decide. Apoi Covid-19 a lovit și pandemia s-a anulat discuția.

Iar în unele țări, sprijinul pentru idee a fost, de asemenea, slab – în Cipru, Grecia și Malta, mai puțin de jumătate dintre participanții la consultare au fost de acord, informează fortune.com.