Societatea civila protesteaza fata de noua conducere a TVR si a CNA
- Adam Popescu
- 30 iunie 2007, 03:00
Societatea civila dezaproba politizarea TVR si incercarile de presiuni politice asupra Consiliului National al Audiovizualului (CNA).
Conventia Organizatiilor de Media (COM), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie si Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) isi exprima dezaprobarea fata de numirea la conducerea TVR a lui Alexandru Sassu, secretar executiv al PSD.
La acest protest se adauga comunicatul trimis ieri de Sindicatul pentru Unitatea Salariatilor din Televiziunea Romana, care solicita depolitizarea Consiliului de Administratie (CA) al TVR.
Reactii negative fata de numirea lui Sassu la TVR
Cele patru institutii considera ca numirea lui Sassu la sefia TVR va duce la „subordonarea politica” a televiziunii publice, de aceea cer parlamentului sa revina asupra deciziei luate joi in plen.
De asemenea, asociatiile fac un apel la adresa partidelor politice sa adopte de urgenta proiectul noii legi de organizare si functionare a SRR-SRTV, care garanteaza independenta reala a institutiei.
Mircea Toma, presedintele AMP, a spus ca numirea lui Alexandru Sassu in functia de presedinte al TVR „suna a anexarea televiziunii publice la programele de marketing politic ale PSD”.
De aceea, el propune ca Sassu sa se retraga din jocul politic initiat de PSD si PNL sau sa renunte la functiile pe care le detine in partid. „Nu exista in actuala lege nicio mentionare cu privire la un posibil conflict de interese sau incompatibilitate apropo de statutul politic si calitatea de presedinte al TVR. In mod paradoxal, pentru ca angajatilor televiziunii apartenenta la un partid politic nu le este permisa”, a explicat Toma.
Din partea COM, Adrian Voinea a spus ca numirea lui Sassu la conducerea TVR reprezinta sfidarea bunului-simt. „Cu siguranta vor exista, in timp, imixtiuni politice in activitatea TVR, pentru ca de asta a fost pus acolo un politruc al PSD, si nu un tehnician independent”, crede Voinea.
Ioana Avadani, directorul CJI, este de aceeasi parere si califica drept „compromis slab” decizia parlamentului de a amana pana in toamna numirea sefilor TVR si CNA. „S-a preferat „negocierea politica” a unor functii care ar trebui ocupate pe baza de competente, nu de algoritm politic”, a spus Avadani.
Rodica Culcer, directorul de stiri al TVR, nu a putut fi contactata pentru a comenta cu privire la modul in care va functiona TVR avand la conducere un om politic.
Amestecul partidelor politice in delegarea presedintelui CNA este o alta problema fata de care societatea civila trage un semnal de alarma.
Rasvan Popescu, interimar sau definitiv la CNA
Numirea lui Rasvan Popescu la sefia CNA a fost posibila cu acordul PSD, a spus Mircea Toma, „ceea ce e dubios, pentru ca un presedinte care se teme sa ia decizii impotriva celor care l-au sustinut sa ocupe functia il descalifica”. Totusi, situatia de la CNA este „mai subtila”, considera Avadani, pentru ca „activitatea Consiliului are doar un efect imediat asupra produselor editoriale”.
Adrian Voinea atrage atentia asupra faptului ca exista o neconcordanta intre numirea lui Popescu, ca interimar la sefia CNA, si Legea Audiovizualului, care nu prevede aceasta functie. Ieri, membrii CNA au ajuns la o intelegere: Rasvan Popescu se va ocupa de reforma, iar Attila Gasparik, vicepresedintele forului, se va ocupa de probleme administrative.