Evenimentul Zilei > International > Social-democrații germani RESPING solicitarea lui Trump de alocare a 2 procente din PIB pentru APĂRARE
Social-democrații germani RESPING solicitarea lui Trump de alocare a 2 procente din PIB pentru APĂRARE

Social-democrații germani RESPING solicitarea lui Trump de alocare a 2 procente din PIB pentru APĂRARE

Șeful SPD Martin Schulz și liderul grupului parlamentar al formațiunii, Thomas Oppermann, au criticat poziția cancelarului Angela Merkel și a ministrului apărării, Ursula von der Leyen, care vor să aloce 2 procente din PIB pentru apărare.

Ei au spus NU „țintei de 2 la sută a lui Trump și a CDU/CSU”. În viziunea celor doi Uniunea Creștin Democrată și aliatul acesteia, partidul conservator din Bavaria, greșesc când cedează insistenței președintelui Donald Trump, ca statele membre NATO să își majoreze contribuția la bugetul comun pentru apărare. Pentru Germania, ar însemna aproape o dublare a cheltuielilor militare și revenirea la poziția „pe care nimeni nu poate să o dorească” de principală forță armată din Europa.

În opoziție față de Washington, social-democrații germani susțin că țara lor ar trebui să se concentreze asupra construcției unei apărări europene și în ultimă instanță chiar a unei armate a Uniunii Europene.

Și ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, fost lider al SPD, a criticat ținta de 2 procente din PIB pentru NATO, dar nu în termeni la fel de duri.

Martin Schulz este candidatul social-democraților la funcția de cancelar, iar cu o lună înainte de alegerile parlamentare din Germania, SPD se află cu 15 procente în urma creștin-democraților Angelei Merkel. 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.