Evenimentul Zilei > Justitie > ŞOC. CSM propune desfiinţarea instanţelor militare
ŞOC. CSM propune desfiinţarea instanţelor militare

ŞOC. CSM propune desfiinţarea instanţelor militare

În ultima şedinţă de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii s-a decis că este oportună desfiinţarea instanţelor militare.

Anunţul a fost făcut de judecătorul Horaţius Dumbravă, membru CSM, pe contul său de Facebook. El spune că cel puţin două raţiuni au prevalat:
– Judecătorii militari, aşa cum e construit sistemul judiciar românesc, nu îndeplinesc garanţiile de independenţă şi imparţialitate. Cariera militară, ca şi bugetul instanţelor militare, aparţin sistemului militar şi nu sistemului de justiţie. De altfel, şi practica Curţii europene a drepturilor omului a ridicat semne de întrebare cu privire la independenţa judecătorilor militari acolo unde există astfel de instanţe. Nu în ultimul rând, în Uniunea Europeană multe state membre nu au justiţie militară, ci completuri specializate în instanţele ordinare care judecă astfel de cauze;
Activitatea foarte redusă a instanţelor militare: spre exemplu, munca pentru un judecător la instanţele ordinare a fost în perioada 2012 – 2015 de peste 15 ori mai mare decât pentru un judecător la instanţele militare. Dacă un judecător de la un tribunal ordinar în 2014 a avut de soluţionat ca medie 918 dosare pe an, la tribunalele militare, judecătorii militari au avut de soluţionat 46 de dosare ca şi medie pe an; la curţile de apel, tot în 2014, un judecător a avut de soluţionat în medie 945 de dosare, pentru ca la curtea militară de apel un judecător militar să aibă spre soluţionare un număr de 70 de dosare;
Astfel, activitatea redusă a instanţelor militare implică resurse bugetare inutile, atât resursele financiare, cât şi resursele umane putând fi utilizate în instanţele ordinare care sunt foarte încărcate pentru o mai bună administrare a justiţiei.
“Sper ca Parlamentul României, şi Guvernul României, să ia în calcul vocea sistemului de justiţie şi să păşească la luarea unei decizii în interesul cetăţeanului: de a eficientiza justiţia şi de a folosi just banul public”, scrie Dumbravă în încheierea postării.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: