Evenimentul Zilei > Social > Situație dramatică în spitale. Niciun loc în secțiile ATI din Capitală. 30 de paturi libere în toată țara
Situație dramatică în spitale. Niciun loc în secțiile ATI din Capitală. 30 de paturi libere în toată țara

Situație dramatică în spitale. Niciun loc în secțiile ATI din Capitală. 30 de paturi libere în toată țara

În momentul de față, în țară, în secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID-19 mai sunt libere doar 30 de locuri. În București situația este și mai tragică. Nu mai este niciun loc.

Situație dramatică în spitale. Acum, situația este cu atât mai disperată cu cât România se află abia la începutul celui de-al treilea val al pandemiei, iar numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 continuă să crească în fiecare zi.

Situație disperată la spitalele din toată țara

În această dimineață, la Ministerul Sănătății a avut loc  o ședință pe această temă cu spitalele din București și județul Ilfov, iar la ora 11:00 a început o nouă ședință cu spitalele din țară, în încercarea de a crește numărul de locuri ATI.
În secțiile de Terapie Intensivă din țară erau internați luni 1.232 de pacienți COVID-19. Numărul îmbolnăvirilor a reînceput să crească accelerat în ultimele zile, după o perioadă de acalmie de aproximativ două luni. Specialiștii avertizează că ne aflăm la începutul celui de-al treilea val al pandemiei, iar numărul de cazuri va continua să crească în perioada următoare.

Lipsă acută de medici și paturi 

Situație dramatică în spitale. Situația amintește de cea din toamna trecută, din timpul celui de-al doilea val al pandemiei, când locurile ATI COVID din multe spitale, inclusiv din București, erau deja ocupate. Iar numărul de cazuri continua să crească în fiecare zi, în unele zile trecând de pragul de 10.000 de îmbolnăviri. În acea perioadă, cea mai mare temere era că pentru o parte dintre pacienții COVID care aveau nevoie să fie tratați într-o secție ATI va fi imposibil de găsit un loc, scrie hotnews.ro.
În plus, țara noastră stă foarte prost și la numărul de medici de Terapie Intensivă, nu doar la numărul de paturi. Dorel Săndesc, medic ATI, președintele Comisiei de Anestezie-Terapie Intensivă din Ministerul Sănătății și vicepreședintele Societății Române de ATI, avertiza în legătură cu deficitul de personal din secțiile ATI. Acolo unde există doar circa 1.000 de medici și în jur de 800 de rezidenți. Acest lucru se poate transforma într-o „problemă majoră”, avertiza, cu ceva timp în urmă, specialistul.