Evenimentul Zilei > Actualitate > Singurul mascul de leu de la zoo Rădăuţi a murit de pneumonie
Singurul mascul de leu de la zoo Rădăuţi a murit de pneumonie

Singurul mascul de leu de la zoo Rădăuţi a murit de pneumonie

Singurul mascul de leu de la parcul zoologic din municipiul Rădăuţi a murit zilele trecute, din cauza unei pneumonii.

Potrivit administratorului parcului, Angelica Olenici, leul  Simba, în vârstă de 9 ani, a murit din cauza complicaţiilor apărute după o pneumonie provocată de variaţiile de temperatură din ultimele luni.
Regele parcului zoo nu a mai putut mânca nimic în ultimele zile, fiind foarte slăbit.
trecerea de la caniculă la vremea rece, variaţiile de temperatură au dus la pneumonie, apoi reacţiile adverse şi hemoragia au slăbit leu. În ciuda eforturilor noastre, animalul a murit zilele trecute, a declarat Angelica Olenici.
Parcul zoologic din Rădăuţi, printre puţinele rămase în zona Moldovei, este într-o stare deplorabilă, în ciuda investiţiilor de aproape 300.000 de euro făcute anul trecut, din fonduri ale Ministerului Mediului şi administraţia locală.
Doar intrarea în parcul care se întinde pe aproape două hectare a fost modernizată, fiind ridicate noi clădiri administrative şi cuşti cu gratii proaspăt vopsite şi electrificate.
În rest, pe mai toată suprafaţa parcului zoo rădăuţean, cuşti ruginite şi clădiri nerenovate din 1975.
Sunt peste 100 de animale, însă multe dintre ele trăiesc în condiţii greu de imaginat.
Deşi administratorii parcului zoo au reuşit să le asigure hrana necesară vieţuitoarelor de după gratii, din lipsă de fonduri aleile au rămas pline de gropi, cuştile ruginite, iar mai mulţi copaci riscă să se prăbuşească peste cuşti la o furtună mai puternică.
Puţinii angajaţi de la zoo fac şi pe-a hingherii atunci când sunt solicitaţi de administraţia locală în urma sesizărilor cetăţenilor.
De altfel, în incinta parcului zoo se află şi un adăpost de câini comunitari.
Cel mai mare salariu la zoo din Rădăuţi e de aproximativ 1100 de lei, iar şeful parcului şi asistenta au cumul de funcţii. Primul e şi şofer şi hingher, iar asistenta, remunerată cu 600 de lei pe lună, face şi pe-a ghidul pentru puţinii vizitatori care se mai încumetă să vină la parcul zoo.
Veniturile de pe urma vizitatorilor acoperă circa 10% din cheltuielile mâncarea animalelor.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News