Asumarea mai multor sarcini in acelasi timp este un comportament daunator sanatatii: provoaca stres, insomnii si scade randamentul.
Stresul, lipsa randamentului si oboseala sunt principalele probleme pe care le veti intampina daca va asumati mai multe responsabilitati in acelasi timp. Cu timpul vor veni si atacurile de panica, insomniile sau tulburarile de alimentatie.
Specialistii citati de publicatia „Washington Post”, dar si psihologii romani va sfatuiesc sa va calmati daca ati inceput sa va simtiti depasiti de numarul mare de lucruri pe care le aveti de facut in fiecare zi fie la serviciu, fie acasa.
Pe langa efectele negative pe care le are asupra sanatatii, acest tip de comportament o sa va transforme intr-o persoana superficiala, care pierde din vedere lucrurile cu adevarat importante. Mai mult, copiii va vor urma exemplul, iar asta poate sa le afecteze modul in care li se dezvolta gandirea, apreciaza expertii.
Melodiile cu versuri distrag atentia
Daca muzica in surdina, fara versuri, ascultata in timp ce invatati, s-a dovedit ca imbunatateste concentrarea, cea cu versuri distrage atentia. Din cauza ei puteti face greseli si la serviciu, asa ca e mai bine sa stati departe de casti.
In plus, o melodie care contrazice modul in care va simtiti nu poate decat sa va irite si mai mult. „Muzica relaxanta, care imita sunetele naturii, induce o stare de relaxare care intra in contradictie cu nevoia voastra de a rezolva problemele intr-un anumit ritm”, subliniaza psihoterapeutul Lena Rusti.
Daca acesta este exemplul cel mai simplu, imaginati-va cum va este afectata sanatatea cand incercati sa incheiati un contract, sa cautati o informatie pe internet si sa va interesati la telefon de soarta celui mic lasat acasa: toate in acelasi timp!
Cercetatorii de la Universitatea Oxford au demonstrat recent ca persoanele mai in varsta reusesc, intr-adevar, sa lucreze mai eficient decat cei tineri, chiar daca fac doua lucruri in acelasi timp. Explicatia ar fi ca sunt in stare sa-si stabileasca mai bine prioritatile si sa blocheze eventualele intreruperi. Asta nu inseamna ca ei nu se pot simti depasiti de situatie.
„Stresul e foarte mare. Exista o mare superficialitate in tot ce se intreprinde, nu mai ai timp sa aprofundezi, totul se face foarte repede. Tot timpul exista presiune”, explica si Andreea Chitu, psiholog psihoterapeut la Clinica Mindcare. Efectele se vad in timp si pot ajunge pana la oboseala cronica, atacuri de panica, insomnii. Pentru ca o persoana „buna la toate” are un program de masa dezordonat, apar si tulburarile de alimentatie.
Psihologul Andreea Chitu precizeaza ca majoritatea femeilor sunt „programate” astfel incat sa depisteze la timp eventualele probleme si sa vorbeasca despre ele. Mai dificil este la barbati, carora le e mai greu sa-si expuna problemele. „Cand lucrurile sunt deja avansate, vin la noi, fara sa-si dea seama ca recuperarea este grea si dificila. Trebuie sa-si schimbe stilul de viata, sa vada care sunt cele mai urgente probleme de rezolvat”, mai spune psihologul Andreea Chitu.
Deveniti mai superficiali
„Multitasking-ul” (asumarea mai multor sarcini in acelasi timp) este periculos in special pentru adolescenti, atrag atentia cercetatorii americani. Desi le da acestora impresia ca sunt eficienti, are, de fapt, efecte negative asupra lor.
„Este posibil sa le dezvolte o modalitate superficiala de a analiza lucrurile pe viitor si sa nu ii ajute sa-si formeze, in timp, cunostinte de cultura generala solide”, apreciaza David Meyer, de la Universitatea din Michigan (SUA).