Silviu Predoiu, scrisoare deschisă către rectorul Universității Babeș-Bolyai și redactorul-șef al postului Digi24
- Mădălina Sfrijan
- 8 noiembrie 2024, 20:26
Silviu Predoiu, președintele Partidului Liga Acțiunii Naționale, a lansat un mesaj către rectorul Universității Babeș-Bolyai și redactorul șef al televiziunii Digi 24. Candidatul la alegerile prezidențiale și-a arătat nemulțumirea vizavi de dezbaterile electorale programate în urma parteneriatului dintre postul TV și Universitatea din Cluj.
Silviu Predoiu, mesaj tranșant la adresa celor două părți
Președintele Partidului Liga Acțiunii susține că anunțurile privind organizarea dezbaterilor candidaților ar fi conturate într-o notă părtinitoare. Sorin Predoiu s-a adresat psihologului Daniel David, rector al Universității Babeș-Bolyai, precum și redactorului șef al postului Digi 24
„Am luat notă, din mass-media și de pe site-urile web ale DIGI 24 și Universității Babeș-Bolyai despre decizia de organizare, în parteneriat DIGI 24 – UBB, a dezbaterii candidaților la președinția României.
”Prima dezbatere prezidențială după zece ani, organizată de Digi24 și Universitatea Babeș Bolyai. „Trebuie să votăm informați”.(…)
”Digi24 și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca organizează pe 18 noiembrie 2024, începând cu ora 20.00, o dezbatere electorală dedicată celor mai importante teme care fac parte din proiectele candidaților care își doresc să ajungă la Cotroceni.”
”11 zile până la cea mai importantă confruntare: Dezbaterea președinților, la Digi24. Ca să știi ce votezi.”
Precizările generalului
”Emisiunea-eveniment va fi difuzată în direct din studiourile Digi 24 de la ora 20:00 și va fi moderată de Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu, alături de care se vor afla profesori și studenți ai UBB (și alți membri ai mediului academic aflați în parteneriate cu UBB) și jurnaliști ai platformelor din „Universul Digi”, care vor adresa candidaților la Președinția României întrebări relevante pentru publicul românesc.”
După cum sesizați, am marcat modul în care dumneavoastră ați prezentat publicului larg participanții la dezbatere: CANDIDAȚILOR. Nu unii candidați, nu candidații aleși de noi, nu candidații partidelor parlamentare, nu candidații cu cele mai mari fonduri de campanie, nu candidații cu scoruri peste x% în sondajele X, Y, Z care au avut erori de 200% la alegerile precedente, NU. Dumneavoastră vorbiți despre ”candidaților” și creați opiniei publice percepția că aceștia sunt toți candidații, ca urmare le induceți ideea că trebuie să alegă unul dintre acești candidați, nu pe altcineva.
Ca unul care a studiat fenomenul FAKE NEWS și mecanismele prin care se produce manipularea maselor, înțeleg că ceea ce faceți dumneavoastră, deși sub stindardul ”Trebuie să votăm informați”, este în esență o acțiune de DEZINFORMARE.”, a precizat reprezentantul Partidului Liga Acțiunii Naționale.
„O Românie educată în miniatură”
A vota informat în alegerile prezidențiale înseamnă, în primul rând, a cunoaște cine sunt toți cei care candidează, pentru că toți au trebuit să îndeplinească criteriile prevăzute de lege pentru a ajunge în postura de candidați. A vota informat înseamnă a avea acces la proiectele candidaților, la sistemul lor de principii și valori, la modul în care aceștia se raportează la o temă sau alta, cum de altfel atât de bine spune rectorul UBB, dl. prof. univ. dr. psih. Daniel David ”Împreună putem face acum un bine atât candidaților, care pot să-și exprime ideile pentru a convinge electoratul într-un cadru rațional și constructiv, bazat pe cooperare, încredere și adevăr, cât și țării și oamenilor, care pot avea acces la ideile candidaților în mod direct, dar și în sinteza experților, cu nuanțele și interpretările posibile, pentru a ajunge la adevărul și încrederea care să le fundamenteze apoi deciziile de vot.”
Nu pot să vă bănuiesc, domnule redactor șef, de neînțelegerea valențelor reale ale acțiunii postului dvs., de neînțelegerea consecințelor pentru procesul democratic al ”selectării” candidaților care în viziunea dumneavoastră sunt semnificativi/ cu șanse încă înainte de a fi fost încheiat procesul de înregistrare a candidaturilor”, arată candidatul la prezidențiale.
Consecințele demersului
„Nu pot să vă bănuiesc nici pe dumneavoastră, domnule profesor, de neînțelegerea consecințelor demersului la care ați achiesat și căruia îi împrumutați din credibilitatea UBB „o Românie educată în miniatură”, în condițiile în care am sesizat că ați fost preocupat, de-a lungul carierei dumneavoastră, de manipularea psihologică și fake news.
Pentru că așa cum foarte corect spuneați acum câțiva ani, ”Mintea umană are această vulnerabilitate extrem de puternică: în momentul în care noi am înțeles o anumită informație, în momentul în care i-am înțeles semnificația, în mintea noastră ea este codată ca fiind adevărată!”.
Și mai spuneați dvs. ”dacă tu ajungi să crezi că sursa care ți-a dat acea informație este o sursă credibilă, ai înțeles ce spune, ai considerat din start a fi adevărat și nu mai evaluezi informația.” Și ce poate fi mai credibil decât asocierea UBB - DIGI24, adică ”cea mai mare comunitate academică a țării, comprehensivă academic și multiculturală, cea mai vizibilă din țară în clasamentele internaționale, cu studenți din toate județele țării, adică o „Românie educată în miniatură” și ”DIGI 24, o televiziune „quality”, modernă, incisivă, dar și echilibrată și elegantă în același timp”, a arătat Predoiu.
8 din 14 candidați
Candidatul la alegerile prezidențiale l-a întrebat pe rectorul Universității clujene despre contaminarea psihologică și efectele fake-news-ului.
„Si atunci îl întreb pe psihologul care în urmă cu 6 ani explica așa de bine cum funcționează contaminarea psihologică, fake news-ul și efectele acestora în conduita persoanei, ce va înțelege cetățeanul român din prezentarea de mai jos, prezentare reluată și promovată zilnic, dar și din prezența în platou doar a 8 din 14 candidați:
”Digi24 și Universitatea Babeș Bolyai din Cluj-Napoca organizează pe 18 noiembrie 2024, începând cu ora 20.00, o dezbatere electorală dedicată celor mai importante teme care fac parte din proiectele candidaților care își doresc să ajungă la Cotroceni. Mircea Geoană, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi, George Simion, Kelemen Hunor, Ludovic Orban și Cristian Diaconescu sunt invitați în studioul Digi24 să răspundă la cele mai presante întrebări ale societății.”, a adăugat generalul.
Silviu Predoiu, despre dezbaterile prezidențiale
Pentru că, vedeți dumneavoastră, domnule profesor, ca să citez tot din prezentarea dumneavoastră, ”Manipularea cu informație falsă se întâmplă mai ales în zona în care tu nu ai niște opțiuni și interese certe, explicit asumate, și atunci când este o zonă de incertitudine, fake news-ul este la el acasă.” Adică exact ce se întâmplă acum, în contextul acestor alegeri”, a adăugat acesta.
Cum arată un demers corect
În opinia candidatului la alegerile prezidențiale, selecția pentru astfel de confruntări ar trebui să aibă loc prin tragere la sorți.
„Am primit și eu o invitație la o dezbatere în avanpremiera Dezbaterii, alături de doi dintre candidații care nu au avut loc pe ”tabloul principal” din considerente editoriale, cum mi s-a explicat. Doar că, din aceleași considerente editoriale, alte posturi TV au împărțit candidații în serii prin tragere la sorți, ceea ce este un demers corect și absolut onorabil.
Consider că această abordare este discriminatorie și jignitoare atât pentru candidații omiși, întrucât cu toții am avut de îndeplinit aceleași condiții pentru intrarea în cursă, cât și pentru cetățenii care ne-au susținut prin semnăturile lor, ca urmare refuz să fiu complice în demersul dvs. de manipulare a opiniei publice și voi declina invitația de a participa la dezbaterea din deschiderea Dezbaterii.
Din păcate, domnule profesor David, într-o societate cu mass-media profund distorsionate de plățile de la partid, nici măcar Universitatea dumneavoastră, oricât de vizibilă și bine clasată ar fi, nu mai poate funcționa ca o ”instituție protectoare a adevărului, pentru a ne proteja pe noi de noi înșine, atunci când vocea celui mai puternic sau a celor care strigă cel mai tare pot acoperi adevărul”. Iar acest fapt ar trebui să vă dea de gândit în anii ce vin”, a încheiat președintele Partidului Liga Acțiunii Naționale.