Sfaturi de la marii bucătari. Ingredientele care pot înlocui cu succes praful de copt

Sfaturi de la marii bucătari. Ingredientele care pot înlocui cu succes praful de coptSursa foto: 99437947 © Lhall49 | Dreamstime.com

Praful de copt este un ingredient extrem de folosit de gospodine, mai ales atunci când prepară deserturi pufoase. El pare un ingredient absolut necesar, însă bucătarii cu experiență apelează și la alte metode prin care pot obține prăjituri cu aluaturi aerate. Iată cu ce poți înlocuit praful de copt.

Cel mai folosit ingredient atunci când vorbim despre prăjituri cu blat pufos este praful de copt. 90% din rețetele pentru deserturi conțin acest ingredient, însă puține gospodine știu că el poate fi înlocuit cu succes de unele alimente.

Praful de copt este un amestec între bicarbonat de sodiu și un acid, care ajută la dospire și la frăgezirea aluaturilor. Se găsește în comerț, ambalat la pliculețe sau îl putem achiziționa vrac. Acest praf alb ajută la creșterea aluaturilor. Atunci când intră în contact cu lichide, el eliberează bule de dioxid de carbon. Praful de copt are un rol asemănător cu drojdia, însă este utilizat pentru aluaturi mai moi sau mai fine ca și consistență, creând bule de aer.

Prăjiturile cu foi, blaturile pentru tort, pandișpan, rulade, clătite și multe alte deserturi conțin printre ingrediente praful de copt. El este folosit la toate aluaturile unde drojdia nu este recomandată, mai ales la cele cu o consistență moale.

Cu ce putem înlocui praful de copt

Majoritatea gospodinelor amestecă praful de copt cu făina, iar apoi adaugă ingredientele lichide. Bucătarii recomandă stingerea acestuia cu zeamă de lămâie înainte de a fi pus în aluat, astfel eliminând gustul înțepător. Acest truc îl foloseau și bunicile noastre atunci când puneau în pandișpan bicarbonat de sodiu.

Dacă nu vrei să folosești praf de copt pentru dospirea aluaturilor sau nu mai ai în casă dar vrei să pregătești ceva dulce, există înlocuitori pentru acesta. Sucul de lămâie poate înlocui cu succes praful alb, iar în plus oferă și o aromă deosebită blatului. Atenție la cantitatea pe care o folosiți. O linguriță de suc de lămâie amestecată cu un sfert de linguriță de bicarbonat este echivalentul unei lingurițe de praf de copt.

Un alt ingredient pe care îl putem folosi pentru dospirea și frăgezirea aluaturilor este oțetul. La fel ca și în cazul sucului de lămâie, trebuie să avem grijă cantitatea pe care o punem. O linguriță de oțet alb și un sfert de linguriță de bicarbonat de sodiu este echivalentul unei lingurițe de praf de copt.

Pentru deserturi pufoase, putem folosi făină autogresată. Aceasta are rol de autocreștere și poate fi folosită fără probleme atunci când dorim să pregătim produse de patiserie. În componența ei se găsește și sare.

Praful de copt poate fi înlocuit și cu albușuri de ou bătut. Cel mai adesea, această metodă este folosită la deserturile fără blat, cum sunt sufleurile sau clătitele.

Iaurtul simplu, natural, ajută aluatul să dospească. Acest ingredient este folosit în multe rețele și poate înlocui cu succes praful de copt. O jumătate de cană de iaurt este cantitatea ideală pentru a înlocui o linguriță de praf de copt.

Ne puteți urmări și pe Google News