Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > SENATUL EVZ. Ponta are propagandişti excelenţi, doar că au avut o sarcină mai grea
SENATUL EVZ. Ponta are propagandişti excelenţi, doar că au avut o sarcină mai grea

SENATUL EVZ. Ponta are propagandişti excelenţi, doar că au avut o sarcină mai grea

Lucrurile È‹ncep să se limpezească. Familia Prigoană s-a dus, după cum era de aşteptat, către plaiuri mai verzi, de unde vin contractele babane, demonstrând că strategia de la alegerile locale a PDL Bucureşti a fost precum moda gulerului ridicat la tricou: o chestie apărută de nicăieri, absurdă, benignă dar finalmente trecătoare.

Nu tot aşa sunt consecinţele marii ţepe pe care partidul lui Băsescu a tras-o bucureştenilor È‹n iunie: pentru prima oară intenţia de vot cu dreapta e È‹n Capitală sub media naţională. Responsabili pentru gafa de proporţii de a face glume proaste cu electoratul, È‹n frunte cu şefa organizaţiei, Elena Udrea, È‹ncă n-au decontat politic episodul.
Dincolo, la USL, presiunea pe premierul Ponta e mai mare decât oricând de când cu anchetele procurorilor. Orice fărâmă de credibilitate şi ştaif extern ale guvernului sunt făcute praf, È‹n ciuda sforţărilor eroice ale propagandiştilor săi acoperiţi de a zvârli cu noroi È‹n criticii guvernării. Anularea congresului PSE de la Bucureşti; inflexibilitatea instituţiilor UE, care nu oferă USL nici măcar uzualele portiţe diplomatice de ieşire din clinciuri, umilindu-i È‹n faţă pe miniştri; vizita la Bucureşti a reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia; dezbaterea poimâine È‹n Parlamentul European a situaţiei din România – toate sunt indicatori ai pierderii de influenţă europeană a stângii româneşti. Din păcate, au luat şi ţara cu ei È‹n groapa È‹n care s-au băgat – şi sapă È‹n continuare.
E inexplicabil că Dan Şova, ştampilat la export ca negaţionist al Holocaustului, insistă să meargă miercuri la Strasbourg ca să reprezinte guvernul; dacă o să facă iar titluri È‹n Le Monde, cine-i de vină, Monica Macovei? La fel cum e şi faptul că fix zilele astea, cu numiţii jurişti ai Comisiei de la Veneţia de faţă, puterea face unul din bâlciurile sale obişnuite: hai să urlăm că procurorii abuzează pe bietul cetăţean Liviu Dragnea, pentru modul cum a votat şi alte activităţi politice fireşti. Ca să fie paranghelia maximă, premierul „se autodenunţă" şi el È‹n cauză.
Orice adult care a promovat bacalaureatul, fie şi pe cel profesional, distinge È‹ntre (a) campania electorală normală, unde chemi lumea la vot şi faci eventual numărătoare paralelă; şi (b) falsificarea de voturi şi inventarea de alegători, atunci când numărătoarea paralelă arată că stai prost cu prezenţa pe parcurs. Prima situaţie e normală; a doua e penală dacă se pot proba falsuri şi legătura lor cauzală cu numărătoarea.
Ponta – şi Antonescu? nu ştim, mai chibzuieşte – se autodenunţă ridicol pentru (a), pe când procurorii È‹l anchetează pe Dragnea pentru (b). Evident, infantilele autodenunţuri sunt doar garagaţă şi fum pentru electoratul de acasă; È‹n rândul partenerilor externi cei doi se fac doar de râs, pentru a N-a oară.
Pe undeva Ponta are dreptate: guvernul a avut un PR extern foarte prost. Insă nu că opoziţia, dezorganizată, ar fi avut unul mai bun, cum sugerează premierul (de exemplu, la ora când scriu pagina de web a PDL e „È‹n mentenanţă"). Nici nu e vina echipei de propagandişti la vedere şi acoperiţi ai USL, ce include profesionişti excelenţi şi a dat harnic din ventilatoare din iunie È‹ncoace. Problema e că li s-a dat o misiune imposibilă: să ambaleze şi să vândă frumos È‹n UE un puci parlamentar; şi să demonstreze că Victor Ponta e un om mai cinstit şi mai de È‹ncredere decât Daniel Morar.

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: