Evenimentul Zilei > EVZ Special > Șeful Poliției Prahova, acuzat de luare de mită, pedepsit exemplar. L-au mutat la „Administrativ”
Șeful Poliției Prahova, acuzat de luare de mită, pedepsit exemplar. L-au mutat la „Administrativ”

Șeful Poliției Prahova, acuzat de luare de mită, pedepsit exemplar. L-au mutat la „Administrativ”

Șeful IPJ Prahova, Marian Iorga, a fost ridicat de procurorii DNA și dus la audieri, ca urmare a unor acuzații referitoare la fapte de corupție realizate în urmă cu câțiva ani, pe când acesta se afla la conducerea Poliției din Călărași.

UPDATE:

”În vederea asigurării informării opiniei publice, cu privire la situația ofițerului care asigura conducerea Inspectoratului  de Poliție al Județului Prahova, vă comunicăm faptul că ministrul Afacerilor Interne a dispus încetarea împuternicirii acestuia din funcția de inspector șef.

Ofițerul a fost pus la dispoziția Inspectoratului General al Poliției Române.

Pe perioada punerii la dispoziție, comisarul-șef de poliție  va primi sarcini profesionale în zona de suport administrativ.”, a transmis MAI.

Știre inițială

Șeful IPJ Prahova, Marian Iorga, a fost săltat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) și dus la audieri în cadrul unui dosar în care este acuzat de fapte de corupție săvârșite în urmă cu câțiva ani de zile. Bărbatul se află sub control judiciar pentru următoarele 60 de zile.

Visul lui Marian Iorga s-a năruit

În cadrul unui interviu oferit presei locale, Marian Iorga și-a exprimat dorința de a conduce IPJ Prahova pentru o perioadă cât mai lungă, însă se pare că visul comisarului-șef s-a năruit, după ce a fost preluat de autorități într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.

„Am locuit aproape 21 de ani în Prahova, apoi cariera m-a condus la București, respectiv Călărași. A fost o decizie a conducerii, sper să rămân cât mai mult la comanda IJP Prahova”, a spus, în luna octombrie a anului trecut, Marian Iorga.

Potrivit unor surse ale observatorulph.ro, bărbatul a transmis în cursul zilei de joi câteva mesaje colegilor de serviciu, prin care i-a anunțat că nu își va mai exercita funcția de inspector șef. Începând de joi, 8 iulie, Marian Iorga nu mai este șeful IPJ Prahova.

Fostul șef IPJ Prahova, cercetat pentru fapte de corupție

Bărbatul a fost săltat, miercuri, de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzat de fapte de corupție, care au fost exercitate în urmă cu câțiva ani, în momentul în care se afla la conducerea Poliției din Călărași.

Comisarul-șef, comandant al poliției din Prahova a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, potrivit surselor Digi24. Marian Iorga ocupa această funcție ca împuternicit, începând cu luna aprilie 2020.

În următoarele două luni de zile, bărbatul trebuie să se deplaseze la subalternii săi, în vederea realizării verificării controlului judiciar, conform procedurii.

Amintim că Marian Iorga este un agent de poliție cu experiență. El a ocupat mai multe posturi importante de-a lungul timpului, printre care se numără și cea de șef al Oficiului Național pentru Protecția Martorilor. La conducerea IPJ Prahova a fost pus prin transfer de la Călărași.

Marian Iorga a pretins „favoruri sexuale pentru promovarea în funcții”

În ianuarie 2020, ministrul de Interne de la acea vreme, Marcel Vela, declara că a dispus anchetarea șefului IPJ Călărași, Marian Iorga. Cercetarea lui Marian Iorga a venit în contextul în care Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, a făcut mai multe plângeri, în anul 2019. S-a adresat atât IGPR, cât și ministrului Vela, împotriva șefului IPJ Călărași. L-a acuzat, printre altele, de luare de mită.

Dumitru Coarnă a dezvăluit că este vorba doar despre o anchetă penală, care ar putea dura câteva luni. Liderul sindical crede că ar fi trebuit demarată împotriva lui Iorga și o cercetare disciplinară. Marian Iorga ar fi pretins „favoruri sexuale pentru promovarea în funcții”. Această cercetare disciplinară nu a fost începută de Direcția de Control Intern a Poliției Române.

Liviu Vasilescu, inspectorul-șef al Poliției Române, a declarat că domnul Coarnă a depus două sesizări, care au fost trimise spre cercetare penală. Dar nu-și amintește să fie ceva de natură sexuală în plângeri. Însă, dacă ar exista ceva de natură sexuală, tot spre penal ar trebui îndreptat, a precizat oficialul.

Comisarul-șef Iulian Ionică a confirmat că nu a fost începută și o cercetare disciplinară a lui Marian Iorga, deși acuzațiile sunt de pretindere a unor „favoruri sexuale pentru promovarea în funcții”. Ulterior, Judecătoria Sectorului 5 i-a interzis lui Coarnă, în septembrie 2020, să mai dea declarații despre Marian Iorga.

Fostul șef al IPJ Călărași a participat la o petrecere la localul „Monica“, unde a stat la masă lângă afaceristul Marius Răzvan Popa, condamnat în primă instanță la 6 ani de închisoare pentru evaziune fiscală, în anul 2019. La o altă petrecere, comisarul șef Marian Iorga Șeful IPJ Călărași a fost fotografiat la o terasă alături de George Chiriță (fost președinte executiv și actual vicepreședinte al PSD Călărași), comisarul Sorin Mihalache (șeful Poliției Rutiere Călărași) și afaceristul Nelu Lățcan.

Publicat in categoriile: EVZ Special, Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: