Grupurile de WhatsApp ale Poliției Române, mină de aur pentru infractori. Ordinul IGPR, ignorat de toată lumea

Grupurile de WhatsApp ale Poliției Române, mină de aur pentru infractori. Ordinul IGPR, ignorat de toată lumea

A trecut aproape un an de când conducerea IGPR a emis un ordin prin care interzice cu desăvârșire angajaților Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să folosească grupurile de WhatsApp pentru stocarea și transmiterea informațiilor legate de acțiuni polițienești.

Cu toate acestea, șefi de inpectorate, de secții sau de diferite servicii și birouri, polițiști din toate structurile care fac muncă de teren continuă nestingheriți să folosească acest mijloc de comunicare ignorând total ordinul, a aflat EvZ. Surse din poliție vorbesc despre mii de asemenea grupuri care, din cauză că nu pot fi protejate, pot fi adevărate canale de scurgeri de informații. Un adevărat Eldorado pentru infractori. Nu au nevoie decât de accesul la telefonul unui singur polițist și pot afla detalii despre toate anchetele.

Recent EVZ a relatat cazul unui agent de la postul de poliție Păulești din subordinea IPJ Prahova care a ajuns să fie cercetat după ce, culmea!, a fost ultragiat de Costel Costache, un manelist cunoscut și sub numele Costel Biju. Printre acuzațiile aduse agentului-șef adjunct Alexandru-Sever Lazăr (33 de ani), a fost și aceea că imagini de la momentul interacțiunii cu bărbatul, înregistrate de agent într-o benzinărie cu propria cameră prinsă de cămășă, au apărut, fără știința șefilor prahoveni, în spațiul public.

E vorba de imagini care fuseseră plasate de agent pe grupul de WhatsApp al IPJ Prahova, un grup ”oficial” de lucru la care au acces numai polițiști. De aici, însă, filmulețul a luat, nu se știe cum, drumul presei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poliție vs. fosta Poliție. Comportamentul sfidător al unui fost „boss” de IPJ. Ce rușine!

Un șef de inspectorat și-a pierdut telefonul cu toate informațiile de serviciu stocate pe WhatsApp. Este doar un exemplu, cel mai recent oferit de reprezentanți ai sindicatelor care luptă din răsputeri pentru desființarea acestor grupuri WhatsApp. În acele medii virtuale sunt tot felul de date cu caracter secret, informații legate de misiuni în derulare, de acțiuni de urmează să fie executate.

Sunt ordine pe care polițiștii din teren le primesc în timp real de la șefii lor (n.r. cum s-a întâmplat la IPJ Timiș când un fugar a fost dat în urmărire pe WhatsApp, la fel ca și ordinul de capturare a acestuia, eveniment soldat cu uciderea unui polițist). Sunt informații legate de persoane urmărite, de criminali, sunt fotografii de la cercetări la fața locului, de la accidente sau de la crime. Sunt de numere de mașini ce trebuie supravegheate din diverse motive.

”Din acel spațiu virtual, oricine poate lua orice informație și poate transmite unde are interes. Chiar și la interlopi sau persoane urmărite”

”Telefonul unui polițist este mină aur. Conține tot felul de informații, de date cu caracter de serviciu sau chiar secret. Pentru că pe acele grupuri se pune orice, în timp real. Nu se mai comunică altfel. Rar se mai folosesc stațiile de serviciu. Explicația este că așa toți văd același lucru în același timp. Dar, din acel spațiu virtual, oricine poate lua orice informație și o poate folosi în interes propriu sau o poate transmite unde are interes. Chiar și la interlopi sau persoane urmărite.

Practic, aceste grupuri de WhatsApp care au înlocuit stațiile din dotare sunt canale de scurgeri de informații. A existat un caz când un șef de inspectorat a pierdut telefonul mobil, iar cei care l-au găsit au tot publicat informații luate din acel aparat”, ne-au explicat surse sindicale. Sunt mii de asemenea grupuri doar în structurile operative.

Nimeni din MAI nu mai lucrează în ziua de azi fără grup de WhatsApp. La orice nivel. De la conducerea Poliției Române și până la posturile de poliție rurală. Chiar și în condițiile în care există un ordin al IGPR care le interzice tocmai pentru că acel mediu de stocare virtual nu respectă normele de protecție a informațiilor clasificate și poate compromite acțiuni cu specific polițienesc aflate în derulare sau în pregătire!

Dar, cum pe nimeni nu interesează siguranța acestor informații vehiculate într-un mediu virtual vulberabil s-a ajuns în situația să vorbim despre existența a mii de astfel de grupuri prin care polițiștii comunică și fac schimb de informații cu caracter de serviciu.

”Fiecare structură are grupul ei de WhatsApp. Șefii de inspectorate au grupul lor, subalternii lor direcți, cei cu care comunică mai des, la fel. Totul coboară, pe nivele, până la lucrătorul obișnuit, polițistul de teren fără funcție. Grupurile nu se intersecteează niciodată. In funcție de grupul din care faci parte ai acces la diferite tipuri de informație. Ordinele și dispozițiile tot așa se dau, pe WhatsApp.

De ce se mai folosesc acele grupuri dacă ele sunt interzise prin ordin emis de conducerea IGP, ordin trimis, acum mai bine de un an, la toate subunitățile din țară. Documentul a fost semnat de fiecare dintre cei responabili să-l aplice. Cu toate acestea nimic nu-i împiedică să folosească acele grupuri în funcție de cum le convine. Sunt mii de asemenea grupuri doar în operativ, fără a le mai socoti și pe cele sin structurile neoperative, unde lucrătorii nu au stații și comunică doar așa”, ne-au mai dezvăluit aceleași surse.

”Aceste grupuri trebuie desființate cât mai urgent. Reprezintă un real pericol pentru munca de poliție”

Legat de folosirea grupurilor de WhatsApp ca mijloc de comunicare în munca de poliție, reprezentanți ai Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP) spun că dezactivarea acestui mijloc de comuncare ar trebui să fie o prioritate a IGPR, respectându-se și astfel ordinul emis acum un an, pe care toată lumea îl ignoră. În plus, se poate ajunge în situația ca grupuri infracționale să fie cu un pas înaintea polițiștilor.

”Aceste grupuri de WhatsApp trebuie desființate cât mai urgent. Transmiterea cu ajutorul lor a informațiilor operative, a celor legate de anumite activități polițienești reprezintă un risc, un real pericol pentru munca de poliție. La IPJ Prahova, de exemplu, e un fenomen legat de abuzurile îndeptate asupra agenților din cauza modului părtinitor în care sunt folosite aceste grupuri de comunicare. Șefii le folosesc în avantajul lor și în dezavantajul subalternilor care ajung să fie cercetați din cauza folosirii grupului de WhatsApp din motiove puerile. Intenționăm ca acolo (n.r. IPJ Prahova) să trimitem Corpul de Control al ministrului de interne”, ne-a declarat Cristian Danciu, prim-vicepreședinte al Sindicatului Național al Agenților de Poliție (SNAP).