Șeful ANPC susține că E-urile din alimente reprezintă „îmbălsămare încă din timpul vieții”

Șeful ANPC susține că E-urile din alimente reprezintă „îmbălsămare încă din timpul vieții” Sursa foto: Dreamstime.com

Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a vorbit deschis despre Ordinul nr. 201/2022, care stabilește detalierea informațiilor din meniul restaurantelor. Potrivit acestuia, este important ca orice consumator să cunoască numărul de E-uri pe care îl conține preparatul „ca să știi că, la momentul acela, ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieții”.

Președintele ANPC a vorbit despre Ordinul nr. 201/2022 care obligă orice operator economic din alimentația publică să detaliază informațiile cu privire la preparatele aflate în meniu. În urma unor discuții cu asociațiile de protejare a intereselor consumatorilor, s-a decis că este absolut necesar ca orice preparat să conțină toate ingredientele folosite, inclusiv numărul de E-uri sau tipul de ulei folosit.

„Vreau să fac o paranteză legat de ordinul ce stabileşte ce informaţii trebuie să ne pună la dispoziţie operatorul economic din alimentaţie publică, fie că vorbim despre cantină, fie că vorbim despre restaurante sau unităţi de alimentaţie de tip fast-food. Am emis un Ordin în urma discuţiilor cu asociaţiile de protejare a intereselor consumatorilor şi după ce am stabilit abordarea la nivel european, în sensul în care consider şi acum necesar ca pentru ciorba de perişoare să ne fie comunicate toate informaţiile de care cu siguranţă avem nevoie, cum ar fi din ce carne sunt făcute perişoarele, existând variante din ce în ce mai multe. În curând pot să fie făcute şi din greieri, dar măcar să ştim acest lucru.

De asemenea, trebuie să luăm în calcul că mulţi operatori economici servesc, astăzi, produse similare ca aspect şi ca gust produselor cu care suntem familiarizaţi, în sensul utilizării cremelor vegetale pe bază de ulei de palmier în locul smântânii sau a unor produse similare cu brânza feta, ca aspect şi ca textură, în condiţiile în care şi acestea sunt făcute cu puţin zer şi foarte multă grăsime de palmier. Mă gândesc că dacă Dumnezeu voia ca noi, cei din spaţiul danubiano-carpato-pontic, să mâncăm grăsime de palmier, cu siguranţă am fi avut pe dealurile ţării noastre păduri destul de aglomerate cu astfel de copăcei”, a spus Horia Constantinescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Restaurantele, obligate să precizeze cu exactitate ingredientele din preparate

Șeful ANPC consideră că orice persoană trebuie să fie informată corect cu privire la ceea ce consumă și oferă numeroase exemple care vin în susținerea Ordinului nr. 201/2022. Horia Constantinescu aduce în discuție și avertismentul medicilor cu privire la consumul de sare, zahăr sau grăsimi, precizând că nu avem de unde să ne dăm seama dacă preparatul pe care îl servim conține în exces astfel de ingrediente.

„Citeam dimineaţă un mesaj primit din partea FIHR - Federaţiei Industriei Hoteliere din România, care doreşte să anuleze Ordinul, pentru că, probabil, doreşte să nu aflăm ce mâncăm, să nu aflăm ce compoziţie calorică are (un produs, n.r.), ce impact are asupra metabolismului în condiţiile în care pe toate posturile de televiziune apare mesajul de interes public "Evitaţi consumul de sare, zahăr sau grăsimi". Probabil că numai dacă se ridică din farfurie şi se prezintă "Bună ziua, sunt zahărul! Evită-mă!"”, spune șeful ANPC.

Meniurile restaurantele nu conțin numărul de E-uri prezente în preparat, așa că Ordinul va obliga la menționarea acestui lucru. Constantinescu susține că ANPC-ul va încerca să arate adevărul consumatorilor și să îi aducă pe drumul cel bun pe operatorii economici.

„Mai mult decât atât, din studierea unor meniuri ale restaurantelor celebre de fast-food, o să constataţi numărul de E-uri prezente în produs. Aveam să aflu că un gyros de porc/vită avea până la 27 de E-uri. În acest Ordin, la care vom da, în această săptămână, mai multe recomandări de implementare, alături de numele produsului va trebui pus într-o paranteză şi numărul de E-uri.

De exemplu, la ciorba sau tocăniţa de porc va trebui să pui în paranteză „7E”, ca să ştii că la momentul acela ai demarat deja procesul de îmbălsămare încă din timpul vieţii...Voi duce toate aceste „bătălii” pentru a trezi la realitate atât consumatorii, cât şi operatorii economici. Nu mi se pare normal să ni se pună în farfurie produse fără a citi detalii despre produs”, a afirmat Horia Constantinescu.

Până când sunt obligați operatorii economici să modifice meniurile

Ordinul nr. 201/2022 nu a intrat încă în vigoare, însă a fost emis, semnat și publicat în Monitorul Oficial. În componența acestuia va fi explicat clar ce informații sunt obligați operatorii economici să pună la dispoziția consumatorilor. Potrivit șefului ANPC, Ordinul va intra în vigoare începând cu data de 15 martie 2023.

„Ordinul a fost în dezbatere publică, este deja semnat, emis şi publicat în Monitorul Oficial. A fost inclusiv comunicat Comisiei Europene, pentru că având impact din perspectiva unor acte normative europene, cum ar fi Regulamentul 1169, legat de etichetare şi transmitere de informaţii, era nevoie de acordul Comisiei. Aceasta nu s-a opus emiterii unui astfel de Ordin (...) Ordinul trebuia pus în operă pe 20 sau 21 decembrie (2022, n.r.). La rugămintea reprezentanţilor mai multor asociaţii patronale şi federaţii am stabilit întâlniri şi s-a hotărât intrarea în vigoare pe data de 15 martie - Ziua Consumatorului, la nivel mondial”, a spus șeful ANPC, potrivit ziare.com.