Evenimentul Zilei > Politica > În deplină secretomanie, ancheta privind arhiva SIPA intră pe ultima sută de metri
În deplină secretomanie, ancheta privind arhiva SIPA intră pe ultima sută de metri

În deplină secretomanie, ancheta privind arhiva SIPA intră pe ultima sută de metri

Președintele comisiei parlamentare de anchetă privind arhiva SIPA, senatorul Viorel Sălan (PSD), a declarat, ieri, că există suspiciuni că persoane care au intrat în 2005 în arhiva fostului secret al Ministerului Justiției nu au întrunit condiţiile legale.

Confidențial

Contactat de EVZ, acesta nu a vrut să spună la cine se referă: „Dați-mi voie să nu mă pronunț în momentul de față. Am cerut și colegilor mei să nu se pronunțe asupra unei vinovății sau nevinovății ale unei persoane”. Presei i-a fost refuzat accesul la lucrările comisiei în ultimele luni de zile. Sălan a precizat că speră să prezinte concluziile finale ale anchetei până pe 15 iunie.

 

Nereguli

Comisia parlamentară investighează dacă din arhiva SIPA au fost copiate ilegal documente confidențiale privind viața privată a magistraților. Ministerul Justiției a spus anul trecut că au fost vizitatori în arhiva SIPA care nu aveau certificate ORNISS și că peste 3.000 de pagini din dosarele SIPA au fost copiate la xerox. EVZ a publicat în 2017 un raport secret care arată nereguli grave: după desființarea SIPA, informații confidențiale din arhiva acesteia ar fi ajuns la fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, iar alte documente ar fi dispărut fără urmă, după mai multe vizite care au avut loc în incinta arhivei.