Sebastian Burduja demonteză teoria crizei gazului în România. Care e realitatea, de fapt
- Antonia Hendrik
- 1 ianuarie 2025, 19:48
Sebastian Burduja dă asigurări că avem gaz românesc pentru toată iarna și că nu vom avea nevoie de gaz rusesc deoarece producția inernă este suficientă.
Sebastian Burduja garantează că avem gaz suficient
Statele membre ale Uniunii Europene își consumă gazele din depozite într-un ritm mai accelerat decât în orice alt moment de la criza energetică de acum trei ani.
În România, rata de epuizare a gazelor stocate depășește media europeană, conform datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe. Printre cauzele acestei situații se numără vremea rece, care determină o creștere a consumului, și reducerea importurilor de gaze pe cale maritimă, conform analizei realizate de Financial Times.
Cantitatea de gaze stocate a diminuat cu aproximativ 19% între sfârșitul lunii septembrie și mijlocul lunii decembrie, conform datelor furnizate de Gas Infrastructure Europe.
În ultimii doi ani, scăderile înregistrate în aceeași perioadă au fost de doar o singură cifră. De asemenea, temperaturile au fost mai ridicate decât cele obișnuite, iar consumul a fost mai redus.
Conform informațiilor furnizate de Gas Infrastructure Europe, depozitele din Uniunea Europeană sunt umplute în medie în proporție de 74,4%. La mijlocul lunii decembrie a anului trecut, nivelurile de stocare în UE se apropiau de 90%.
Sebastian Burduja garantează că avem gaz suficient. Sursa foto: dtek.com.
Situația din Ucraina, rezolvată parțial
DTEK, cea mai mare companie privată de energie din Ucraina, a primit deja prima sa livrare de gaz natural lichefiat (GNL) din Statele Unite, după ce transportul a ajuns în Grecia.
Transportul este parte integrantă a inițiativelor mai ample destinate să îmbunătățească securitatea energetică a Ucrainei și a Europei, prin diminuarea dependenței de gazul rusesc. Această livrare sosește cu câteva zile înainte ca Ucraina să finalizeze un acord pentru transportul gazului rusesc către Uniunea Europeană prin teritoriul său.
D.TRADING, filiala comercială paneuropeană a DTEK, importă această primă marfă din Grecia din cauza restricțiilor impuse de război, care afectează tranzitul GNL în Marea Neagră și Ucraina. În loc să utilizeze rutele directe, compania va recurge la terminale de regazificare, precum cel de la Revithoussa, și va folosi conducte transfrontaliere, cum ar fi inițiativa Coridorul Vertical, care facilitează transportul gazelor între Grecia, Bulgaria, România, Ungaria, Slovacia, Moldova și Ucraina, scrie compania.
Sebastian Burduja le recomandă celor care spun că nu mai avem gaz „să plimbe ursul”
Referitor la România, deși depozitele sunt umplute într-o măsură mai mică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a garantat că producția internă de gaze va fi adecvată pentru a satisface cerințele din această iarnă.
„Avem gaz românesc pentru toată iarna. Nu avem și nu vom avea nevoie de gaz rusesc. Spuneți-le celor care mint și încearcă să vă sperie să plimbe ursul (“marele urs” de la Est)”, a scris ministrul pe platforma LinkedIn.