Fascinanta poveste a aurului dacic. Locul în care ar sta îngropată o pagină de istorie

Fascinanta poveste a aurului dacic. Locul în care ar sta îngropată o pagină de istorieAur. Sursa foto: Arhiva EVZ

De-a lungul timpului, în jurul bogățiilor imperiului dacic s-au construit numeroase legende. Mulți vânători de comori s-au aventurat să afle dacă în zona Munților Orăștiei se află podoabe valoroase. Povestea aurului dacic a fascinat generații întregi, iar numeroși pasionați de istorie consideră că misterul nu a fost elucidat.

Aurul dacic - povestea fascinantă a tezaurului pierdut

Tezaurele pierdute ale lui Decebal și ale nobililor lui au stârnit interesul de-a lungul timpului. De altfel, căutătorii de aur aluvionar se aventurau și pe vremea dacilor, iar dorința arzătoare nu a pierit nici în zilele noastre. Multe persoane caută aur aluvionar în râuri și parcurg o procedură minuțioasă în acest sens.

Totuși, șaitrocul a rămas piesa cheie în această practică. De altfel, specialiștii spun că ar fi vorba despre o tehnologie care a rămas neschimbată după 2.000 de ani.

Podoabele din adâncuri

Goana după aceste comori a dus la un fenomen pe care autoritățile nu îl au sub control. Nu se cunoaște câte comori sau podoabe ar fi fost descoperite de căutătorii pasionați și furate, însă poveștile conturate în jurul acestora au trecut de pragul realității, arată Historia.

Multe întrebări legate de proveniența aurului dacic, dar și despre modul în care acesta era utilizat au rămas fără răspuns. De asemenea, istoricii se întreabă de ce nu s-au găsit mine de argint în perioada dacică și cea romană.

Brățară dacică

Brățară dacică. Sursa foto: Wikipedia

Aurul dacic - între mister și realitate

În plus, numeroase voci au pus sub semnul întrebării autenticitatea brățărilor dacice.

Conform specialiștilor, în Carpații României există în continuare resurse importante de aur, care ar putea fi exploatate prin galerii.

Zăcămintele de argint erau puține, însă obiectele din acest metal prețios au fost numeroase. Mai mult, experții spun că procedura de extragere a acestuia era mai complicată decât cea folosită în cazul aurului.

În ultimii ani, geologii au vorbit mai mult despre aurul aluvionar, despre care se credea că s-ar găsi doar in Arieș. Aceștia au evidențiat și alte câteva mari bazine hidrografice și râuri. Pe lista cheie se află  Dâmbovița, Mureș, Olt, Siret, Someș, Timiș.